Сионий прочиства светата обител, Синодът помага



Игуменът Сионий държи иконописването да приключи преди 15 август. Троянският манастир „Успение Богородично“ ни посреща в късния следобед, сгушен сред зеленина живописно на брега на река Черни Осъм, в село Орешак, на 10 км от Троян. Черни Осъм тече спокойно, водата в реката е прозрачно чиста и се виждат дори риби.

Отдалеч се виждат манастирската ограда и портите на светата обител. Пред входа вече ги няма сергиите и бараките - те са скрити зад висока ограда, в близост до манастира. Работи единствено магазин за сувенири. Прегладнелите туристи могат да си купят нещо за хапване или сувенир за спомен, но в търговската зона извън обителта. Така търговците са изгонени от храма и се намират на импровизирана чаршия. В манастира два месеца след встъпването в длъжност на новия игумен епископ Сионий навсякъде текат ремонтни и строителни дейности. От ранни зори работници се трудят на широк фронт – циклят се паркети, поставят се мраморни подове, ремонтират се хотелските стаи и стаите на монасите, в църквата текат реставрационни ремонти, няколко помещения се иконописват. Навсякъде прави впечатление многото зеленина. За два месеца манастирът се е разделил с поставените не на място - в двора на манастира и в средновековната църква, три пластмасови будки от кафява и бяла дограма. Дарителници, свещници, ламперия, подове блестят вече от чистота. Дори пред тоалетната

вече я няма смайващата табела „WC – 30 ст.”

Всичко трябва да е готово за празника на манастира 15 август – Света Богородица. Тогава отново хиляди хора ще дойдат, за да се помолят за подкрепа пред чудотворната икона на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (XIV век). Старият параклис в двора на манастира, построен през 1856 г., се ремонтира и

ще се ползва за изповедалня и по-лична молитва на хората,

казва Величкият епископ Сионий.

В архондрика - официалната трапезария, младата художничка Деница рисува стените, създавайки нова иконопис. Изписва образите на забравени монаси, митрополити, светци. Композицията е голяма, включва образи на позабравени митрополити, на български царе и светци. Виждаме изографисан образа на хан Тервел, на архиепископ Йосиф, на патриарх Евтимий. Деница споделя, че чувства работата си много отговорна, защото е важно какво ще остави за поколенията и за в бъдеще.
С гордост дядо Сионий показва как са открили захвърлени в прахта старите олтарни двери на троянската църква от 1835 г. Възхищава се на работата на някогашните майстори и обещава да ги реставрира, възстанови напълно и постави в хондарика, за да ги виждат всички.

Изхвърлили 65 големи камиона с боклуци

Монасите не скриват трудностите, пред които са били изправени в първия месец от встъпването си в светата обител. За да започнат ремонтните дейности, се наложило първо да се освободят от натрупаните с годините боклуци в различни помещения на манастира. Монаси, служители, работници, миряни помагали да се почисти и изхвърлят 65 големи камиона с боклуци.

Пред манастирската порта също се строи – изгражда се и е почти готов паркинг за 2000 автомобила. Нов живот започва и за стопанството към манастира. До неговото идване то е било губещо, на дотации.

Синодът съди един от тримата изгонени монаси

Величкият епископ Сионий след встъпването си в длъжност като игумен на Троянския манастир освободи от светата обител тримата скандални монаси Пахомий, Григорий и Филарет. Дядо Сионий казва, че Св. синод е излязъл с решение №16 по отношение на тримата монаси. „Светият синод е разпоредил отец Пахомий да отиде на послушание в Бачковския манастир, отец Григорий да замине в митрополията, откъдето е дошъл - Сливенската. На отец Филарет е било заведено църковно наказателно дело за сваляне на расото. Той е обвинен в блудство, и то в хомосексуално блудство, и финансови злоупотреби, уточни дядо Сионий. Следващата стъпка по отношение на отец Филарет е Светият синод да назначи дело, да разгледа материалите и доказателствата по него и да вземе решение.

Михаил Ахчиев



Източник: Блиц





Коментари

горе