Американец записал космическата песен на Валя Балканска в класна стая



Записът на космическата песен „Излел е Делю хайдутин”, в изпълнение на именитата Валя Балканска  е направен на 27 юни 1968 година в класна стая, под съпровода на покойните вече гайдари бай Стефан Захманов от Соколовци и бай Лазар Каневски от Момчиловци.

Това каза по време на среща със смолянчани американският учен-изследовател, етнолог и фолклорист Мартин Кьонинг, записал прославилата ни песен преди 43 години. Той гостува в града ни по покана на бизнесмена Кирил Асенов и кмета Дора Янкова и бе воден от българския фотограф Иво Хаджимишев, който през 2006 година организира изложба от фотографии на Кьонинг „Гласове и картини от България 1966-79 г.”. Мартин Кьонинг чул за първи път изпълнението на песента „Излел е Делю хайдутин” от 24-годишната тогава Валя Балканска на събор в Копривщица в средата на 60-те години на миналия век. Тогава за първи път пристигнал в България, по покана на комитета за култура. Три години по-късно, през 1968 г. отново дошъл в страната ни, за да направи запис на Валя в с. Арда.

 „Една от мисиите ми днес /б.а. 27 юни т.г./ е да обясня какво точно се случи и да разсея митовете около космическата родопска песен. Направихме записа на „Излел е Делю хайдутин” заедно с още двама колеги, с които работихме за традиционната музика от всички националности, защото вярваме, че тази музика извира от сърцата на хората”, каза Кьонинг. По думите му, когато през 1968 година пристигнали във София и поискали да запишат Валя Балканска, никой в столицата не бил чувал за нея. Предложили им други известни имена, но американците държали на Валя. „Защото беше млада, с изключително нов и свеж глас, с виртуозност, а изпълненията й бяха със силно емоционално въздействие. По време на записа в класната стая гласът й беше толкова мощен, а звукът на гайдите толкова силен, че дори не направихме звуков текст. Валя изпя песента само веднъж, не направихме дубъл и се получи невероятно”, разказа още американският фолклорист. Той, заедно с екипа му, пътувал из цяла България, записвал песни и филмирал танци. Имали три условия при реализацията на записите – те да подберат песните, да ги запишат с тяхна техника и по техни изисквания. Мартин Кьонинг остава завинаги влюбен в България, заради непреходната ни народната ни музика.


След години, когато е записано звуковото есе „Шепот от Земята” на златен диск, за да го изпрати на борда на „Вояджър 1” и „Вояджър 2”, той предоставя изпълнението на Валя и така сред хилядите песни от цял свят „Излел е Делю хайдутин” триумфално спечелва борбата и полита на борда на двете космически сонди „Вояджър” към необятната шир на Вселената. 60 000 години песента ще броди из Космоса, търсейки хуманоиди, способни да разчетат посланието от планетата Земя.
Главната героиня на вечерта, организирана в сесийната зала на община Смолян бе космическият глас и почетен гражданин на Смолян Валя Балканска. „Когато разбрах, че Мартин Кьонинг е в България реших, че ще е интересно за нас родопчани да чуем историята от първоизточника, как през 60-те години изпятата от Валя песен за Делю хайдутин минава океана, издържа всички анализи и дискусии и полита в космоса, за да представя земното човечество. Много митове и легенди има как песента е стигнала Вояджър. За нас е важно, че на Валя гласът е там, а песента й е послание, търсещо връзка с космоса”, каза пред многобройната публика кметът Дора Янкова.

Тя връчи кристалния приз на община Смолян на Мартин Кьонинг, на фотографа Иво Хаджимишев и разбира се, на именитата Валя Балканска, заедно с родопско менче със здравец и грамоти за благодарност. На вълнуващата среща присъства и Кен Московиц - съветник по обществените въпроси в посолството на САЩ, а на сцената се изявява ансамбъл „Родопа”, в който израсна талантът на Валя. Иво Хаджимишев подари на талантливата родопска певица, на кмета Дора Янкова и на архива в Смолян сборник със снимки от пребиваването на Кьонинг в България, включващ и фотографии на 27-годишната Валя  по време на записите. В заключение развълнувана певица благодари за оказаното внимание и почит. „Останах в Смолян, заради родопската песен. Тук ще пея, тук българската земя ще тъпча, за да я има България, за да има минало и бъдеще, да се уважаваме и да се обичаме, защото нищо друго не е важно”, заключи Валя Балканска.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе