Заможни изоставят града заради Малки чифлик, московчани се заселват в Пушево



ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ СЕЛА МАЛКИ ЧИФЛИК, ПУШЕВО И БЕЛЯКОВЕЦ ПРИВЛИЧАТ КАТО МАГНИТ ПО-ЗАМОЖНИ ГРАЖДАНИ. Уюта, спокойствието и прохладата търсят даже руснаци.
Част от новодомците сами оправят улици и тротоари, оформят цветни градини, вдигат луксозни имоти и стягат местните църкви и забележителности.
Вече се стига и до парадокса вилната зона на Малки чифлик да наброява около 200 къщи, а самото село да е със 170.
Тази зона е една от най-привлекателните за живеене в близост до областния център и има все повече искания за строителство, информира главният архитект Николай Малаков. Той припомни още, че вилната зона е предвидена и като територия за разрастване и по Общия устройствен план на региона. Заради интереса в момента имотите в селото надхвърлят 40 - 50 хил. лв.
„Постоянно идват млади хора и заживяват тук. Самото село вече наброява 130 къщи, а вилната зона до него е 170 къщи”, разказа кметът Иван Чолаков и допълни, че Малки чифлик нараства в западна и източна посока, а в новите територии са прокарани пътища, има ток и вода. Само за последната година тук са придошли почти 30 семейства, предимно млади хора. Повечето от тях предпочитат да оформят вили извън регулация и да се наслаждават на природата и тишината.
„При нас се стига по-бързо, отколкото до крайните квартали на града. По-евтино е да си направиш тук цяла къща, отколкото да си купиш апартамент и да се съобразяваш”, твърди кметският наместник. Според него в селото цените на двуетажните сгради с дворове вървят около 40 хил. лв. Наскоро са построени и няколко малки хотелчета. Продават се и луксозни имоти, но цените им заедно с градината започват от 80 хил. лв.
В ПУШЕВО ПЪК ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ РУСНАЦИ, КОИТО ОБОГАТЯВАТ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ КОЛОНИИ В СЕЛОТО, в което досега преобладаваха британци, разказа кметицата Юлия Костадинова.
Игор и Наталия са московчани. Той е физик, а тя - педагог. Наскоро са си купили и стегнали една от селските къщи, разказва.
Доста млади хора са заживели през последната година и в съседното на старата столица село Беляковец.
„ИМА СЛУЧАИ НА ПРОМЯНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ ДОМОВЕ. Около 15 - 20 фамилии са заживели при нас през последната година, но адресната им регистрация си остава във Велико Търново. Тенденцията е да се взимат дворове и в тях да се строи или да се поправят съществуващи къщи. Много добре се отрази на комуникациите на селото и това, че Община Велико Търново оправи доста голяма част от пътя. Това също е важно за новодомците”, разказа и кметицата на Беляковец Албена Беренска.
Тенденцията за трайно търсене на селски имоти вече завладява не само Беляковец и Малки чифлик, а и Шемшево, Присово и други селца от общината.

Стилян НАЙДЕНОВ



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе