“Св. св. Кирик и Юлита” - отново манастир наесе



Приключи битката за манастира “Свети свети Кирик и Юлита” над Асеновград. Апелативният съд потвърди решението на Окръжния съд от миналата година, че собственик на имота е Българската православна църква. След шест години съдебни дела магистратите се произнесоха по казуса категорично. Решението на първата инстанция преди четири години бе на 29 ноември 2010 г. С него магистратите отхвърлиха иска на Съюза на архитектите в България за собственост по давност.  

Според законите до месец митрополит Николай трябва да влезе във владение. Това означава, че в храма на манастирския комплекс, чийто покровител е Света Петка,  ще може да се отслужват богослужения и хората спокойно да се черкуват.  

Първата служба вероятно ще бъде на 1 септември, в деня на началото на Църковната нова година, прогнозират свещенници от Пловдивска митрополия. В това съвпадение те виждат предзнаменование и се кръстят документите от съда да не се бавят повече. 

Канонът изисква храмът да бъде отново осветен и след това да се извърши първото тайнство евхаристия - света литургия. Тепърва митрополит Николай ще решава кой ще оглави манастира, защото игуменката сестра Юлита, подстригана пред Света Петка, вече управлява светата обител в Мулдава.

В момента “Свети Кирик”, както всички наричат накратко популярния комплекс, е под ключ. На дървената порта все още виси табелата “Творческата база на архитектите “Свети Кирик и Юлита” не работи поради ремонт”. Туристите влизат, някои дори палят свещ в храма в центъра на манастирския двор и оставят лепта за църквата, защото има кутия за дарения. Но богослужения не се провеждат, защото течеше съдебният спор. И не е ясно кой прибира парите от кутията.

Манастирът се нуждае и от спешен ремонт, ще трябва да се пусне отново водата и комплексът да започне да функционира отново като духовно място, както е било в началото на ХХ век.

С новото съдебно решение се изпълнява една от мечтите на дядо Николай от първия му ден като владика на Пловдив - да възстанови  църковните служби в „Свети свети Кирик и Юлита” и да върне блясъка на светата обител като молитвен дом. Сагата с доказване и експертизи е на финала. А паметливи помнят, че битката за „Свети Кирик” всъщност е стартирал дядо Арсений приживе, но не са му стигнали силите да удържи фронта.



Източник: Марица





Коментари

горе