15-годишна от Карлово тръгва за медал на Олимпиадата в Китай



Състезателката по вдигане на тежести Ваня Лухова от Карлово ще участва в Младежките олимпийските игри в Нанджинг Китай от 16 до 28 август. Тя ще се състезава в категория до 58 кг. Ваня е на 15 години и от десетгодишна тренира мъжкия спорт.

Нейни наставници са родителите и Иван и Величка Лухови. Момичето тренира в родното Карлово. Ваня учи английски и немски език в СОУ „Васил Левски”.

Младежките Олимпийски игри се провеждат за втори път, в тях участват младежи и девойки до 17 години. 26 състезатели ще представят България. С постиженията си те са спечелили квоти в съответния вид спорт. БОК възлага големи надежди за медал от вдигането на тежести в лицето на Божидар Андреев – 2 пъти европейски шампион до 17 години и Ваня Лухова – 3-та на Европейското първенство сред 15 годишните.

"Надяваме се карловското момиче да намери място в шестицата в своята категория, а не е изключено да се класира и по напред, защото в тази възраст изненадите не са рядкост", каза Иван Лухов – личен треньор и баща на Ваня.

Нашите спортисти заминават с делегация, начело на която е Стефка Кастадинова. Те тръгват за Китай на 13 август, а стартът на щангистите е на 19 август.



Източник: Марица





Коментари

горе