Първо място за България на Балканиадата по информатика



Първо място за българския отбор на 22-ра  Балканиада по информатика, провеждаща се в Анкара от 10 до 17 август. Състезателите ни се пребориха за един златен и два сребърни медала.

Христо Венев от София взе абсолютното първо място в класирането, водейки с 65 точки втория в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София взеха сребърни отличия. Четвъртият ни участник от отбора е Андрей Лалев от Велико Търново. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

На общото събрание по време на Балканиадата бе приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за България, след състезания във Варна, Пловдив и Шумен.

Българският отбор ще се завърне на летище София, Tерминал 2, в събота (16 август), 20:55 часа с полет от Истанбул.

Балканиадата по информатика:

По време на състезанието се решават задачи от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика, и изискват от състезателите създаване на компютърни програми, реализиращи правилни и ефективни алгоритми в рамките на 5 часа.

Състезанието се провежда всяка година в различна балканска страна и всички задачи за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин. Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори. Националният отбор на всяка страна се съставя от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 страни, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.



Източник: Актуално





Коментари

горе