Д-р Людмила Емилова: Системата на Лидия Ковачева е уникална



На 1 септември е премиерата на филма, посветен на Лидия Ковачева. Поводът е нейната 100-годишнина, а вие сте спомоществовател. Какво не знаем за българската лечителка?
Лидия беше изключително открит, земен и душевно щедър човек. Всичко, до което беше достигнала в опита си, споделяше, за да е полезна на хората в стремежа им да преборят своето страдание. Тя често казваше, че във всеки ден от живота си научава нещо ново и много искаше лечението с плодове, чай и мед да се практикува от лекари.
Филмът е със заглавие „Между мита и науката“. Две на пръв поглед несъвместими неща, които обаче Лидия Ковачева успя да обедини в полза на здравето. От дистанцията на времето съм убедена, че образованието й на художник е изострило сетивността й до прозрения, с които е надминала много медици с престижни звания. В моята дългогодишна практика, като и на колегите ми, работещи по системата на Лидия, е събрана достатъчно документация в потвърждение на нейните изводи.
Удивителна характеристика на тази система е, че тя съчетава нашите древни традиции с потребностите на модерния човек. Известни са много видове лечебно гладуване- на вода, на зеленчуков бульон, на сокове от плодове или зеленчуци, но само омекотената форма с плодове, чай и мед може да пребори леко и безпоблемно дискомфорта при чистене на токсините, с които съвременният човек е задръстен. При продължително гладуване на вода например хората са отпаднали, със силно главоболие, гадене и повръщане. Причината е, че при по-строгите форми на гладуване концентрацията на токсини в кръвта е много голяма, още в първите часове.





Кога и как се срещнахте с Ковачева?.
Като всяко уникално нещо в живота ни и моята среща с Лидия беше всичко, случващо се извън намеренията ни и планираното всекидневие. И през ум не ми е минавало, че с излизането от коловоза на стандартната лекарска практика, ще спася себе си от тежките си болести и ще помогна на много хора да го постигнат.
Всъщност първата ми среща беше задочна. Моя пациентка от София /тогава работех в санаториума на МВР край Варна/ донесе „Вестник книга“ с публикувана голяма част от подготвената за печат първа творба на Лидия и ми препоръча да прочета написаното. Открих толкова логика и здрав смисъл в текста, че реших непременно да видя авторката. Имах и хиляди въпроси, които не ми даваха мира.
Като разбрах, че Ковачева е на 78 години, си помислих, че е възможно и докато я открия, тя да не е между живите. Всъщност лечителката живя до 88 години, а както се знае, когато е била на 40, лекарите са й отреждали не повече от 2-3 месеца. Толкова болна и обезверена е била.
Бях упорита и със съдействието на пациентката от София скоро посетих Лидия в дома й в столицата и от първото потапяне в дълбоките й сини като Рилски езера очи, разбрах, че съм открила жива вода.

От какво ви помогна тя да се излекувате?
Цели 10 години бях жертва на мигрената. Пристъпите бяха жестоки и чести. От изпитите килограми лекарства срещу болките бъбреците ми бяха увредени и прогнозата на колегите нефролози бе, че хемодиализата при мен е неизбежна. Въртях се не просто в омагьосан, а в обречен кръг. Често си мислех, че няма да видя двете си деца пораснали и че ще си замина от света, преди да съм изпълнила мисията си на майка, съпруга, лекарка.
Смайващо ми прозвуча въпросът на Лидия страдам ли от запек. При утвърдителния ми отговор тя каза, че щом оправя запека, ще премине и мигрената ми. Истински се зачудих какво общо има „кралската“ ми болест с някякъв си запек. Е, после разбрах, но за това ми трябваше известно време- да осмисля колко съвършена система е човешкия организъм и как в нея определяща роля има мисленето и приемането на прости, но жизненоважни истини.
Проблемът при мен е бил тежкото интоксикиране на организма, а шансът- да успея да го отстраня, вслушвайки се в мъдрите съвети на Лидия. Първото си гладуване направих в Хисаря, а следващото- в Банкя. Там отидох, за да мога да посещавам лечителката и да й задавам изписаните през нощта все нови и нови въпроси. Давах си сметка, че официалната медицина и отличната ми диплома не са достатъчни, за да съм полезна като специалист. И вече бях започнала да търся онзи нов път, който да донесе удовлетворение за мен и полза за хората.
И така, останах на ябълки и още в първите дни усетих подобрение. На втората нощ получих силно главоболие и то бе последното в живота ми. Заедно с него си тръгваха токсините и лошите мисли, отстъпвайки място на добро настроение, увереност и много усмивки. Имах усещането, че летя и че мога да се справя с всякакво физическо натоварване.
След това всеки месец оставах на плодове, чай и мед поне по 5 дни, а храната ми през останалото време беше предимно от плодове и зеленчуци. Отрупаните с меса и млечни деликатеси трапези останаха бързо в миналото, а с тях си отидоха и всички болести. Година по-късно направих първото си 20-дневно гладуване.





Как в ония години се решихте да станете нейна последователка?
От дистанцията на годините не бих откроила само една причина, защото системата на Лидия е отношение към живота. Сам избираш дали да си здрав, силен и красив или болен, намръщен и състарен. Още от първите си впечатления за лечението с плодове, чай и мед знаех, че това е най-верният и съобразен с българските традиции уникален метод. Както споменах, беседвах с Лидия по резултатите, които имаха многобройните пациенти, сама изпитах върху себе си и най-близките си хора от лечението с глад и трупах увереност да започна да практикувам. Спомням си, че когато я попитах да се заема ли с това, тя беше много щастлива, че лекари ще работят по системата и ще я обогатявам със своите знания. Каза ми и че ще ми бъде винаги в помощ. Така и стана. Лидия няколко пъти идва до Варна и правехме беседи в големи салони при изключителен интерес.

Какъв човек беше Лидия? Наричате я светица.
Това определение я описва най-кратко и най-точно. Повтарям го винаги и мисля, че хора като Лидия имат мисия не просто да помагат на другите, а да просветляват всичко, до което се докоснат. Както вече споменах, програмата за лечение с плодове започнах да прилагам от 1993 г. На 5 май заедно с д-р Катя Казакова- невролог, открихме кабинет за безлекарствено лечение и тогава също имах повод да напомня убеждението си, че когато станем нормална държава, Лидия Ковачева ще бъде обявена за светица. От нормалността се отдалечаваме все повече и повече, но пък се умножава броят на хората, повярвали в природосъобразния живот. Така че рано или късно промяната ще настъпи. Вярвам в това и го посвещавам на паметта на Лидия.





Освен лекар, на когото хората се доверяват, сте и баба на две внучки близначки. Какъв съвет бихте дали на младите майки според опита си?
Важно е да се осъзнае, че отговорното родителство започва още с мисълта да имаме дете. Бъдещите родители трябва да се хранят природосъобразно, за да заченат здрав наследник. Не мога да пропусна и факта, че лечебното гладуване е решило съдбите на много двойки с репродуктивни проблеми. Имаме бебета от майки, на които официалната медицина категорично е „предписала“ безплодие.
Бременните жени поне веднъж седмично трябва да остават на плодове, чай и мед, ако искат с лекота да износят здрав плод. След раждането майките, хранили се природосъобразно, нямат проблеми с кърменето и го правят поне до 1 годинка на малкото. От 22 години неуморно повтарям, че майчината кърма е уникален продукт на природата, който не може да се замени с нищо. Кърмените деца растат здрави, умни и спокойни за радост на семействата си. А порасналите вече – ученици и младежи, не посягат към лакомствата с лъскави опаковки и не се изкушават от пушене, алкохол и всякакви модерни отрови.

Кои от известните имена сред пациентите ви са най-трудни за лечение?
Никога не деля пациентите на специални и по-малко специални. Нали всички имат сърце, бял дроб и глава на раменете си. Тя управлява грижата им за здравето и живота, а моята задача и на екипа ми е да дадем най-точните предписания за изпълнение на програмата. Няма двама еднакви пациенти, но признака, по който ги обединявам е доколко са готови да приемат природосъобразния начин на живот. А що се отнася до много известните личности, не само от България, но и от света, които редовно идват в медицинския ни център, те са хора, ценящи времето и са сред най-стриктните в изпълнение на програмата.

Какво казвате на хората, които не могат да устоят на кулинарните изкушения?
В самото начало на практиката в лечението с плодове, чай и мед имах непреодолимо желание да кажа на всекиго, че има метод, по който ще е здрав, а не постоянен контингент на болниците и медикаментите. Удивлявах се, че хората са готови да се подложат на скъпи и не дотам безопасни изследвания и какво ли още не, вместо по лесен и приятен начин да постигнат здравето. С времето се убедих, че избора си всеки прави самостоятелно, като се обяснява, че има и алтернативни методи, а не само официална медицина. Останалото е личният път на всеки човек към дълъг живот без болести.

Вие лично продължавате ли да гладувате?
Правя го два пъти годишно- в сезона на черешите и любимите ми черници- по 20 дни. В сезона на есенното разнообразие- по 15 дни.





Какви болести се лекуват успешни с плодове, чай и мед?
Има състояния, при които гладуването не е препоръчително. Това са базедовата болест, тежките терминални състояния, ракови заболявания с разсейки, някои тежки и по-рядко срещани генетични болести.
Дългогодишната ми практика показва, че изключитено добро е повлияването при диабет, тип 2, високо кръвно, алергии, чести възпалителни заболявания, стерилитет, анорексия и др.

Твърдите, че дори и множествената склероза /МС/ може да се излекува.
За жалост автоимунните заболявания, сред които е МС, поразяват все повече, и то млади хора. Причините са в доста широк, но ясен кръг- ваксинациите, лишаването на бебетата от кърма или кърмене само за 2-3 месеца, приемът още от детска възраст на големи количества животински храни- пълни с хормони, антибиотици и химикали, колкото цялата Менделеева таблица. Радостно и насърчаващо е, че при много случаи програмата ни дава отлични резултати. Необходимо е, разбира се, стилът на живот на болния да бъде стриктно природосъобразен, като се предпочитат сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена и цялото разнообразие на родните естествени продукти- от дървото в градината или от лехата на баба.
Ще дам пример с Керанка- една млада жена от Бургас, е наша пациентка от 9 години. Тя бе напълно безпомощна, придвижваше се с чужда помощ и перспективите за бъдещето й бяха лоши. Тя е пример за постоянството, което носи успех. Повлияването не стана с магическа пръчка, но сега Керанка е напълно здрава. От близо 3 години е пълна суровоядка и е съставила стотици собствени рецепти, които споделя с всеки, който има потребност от съвета й.

При глад с плодове какви рискове крие захранването?
Бих искала да уточня, че моите пациенти не определят програмата като глад. Категорично твърдят, че не са свирепо гладни, защото приемът през два часа на чай, мед и плодове оставя чувство на ситост, а в медицинския център сме се погрижили и дневната програма да е полезна и пълноценна- с водна и китайска гимнастика, йога, народни хора, танци, походи, беседи, филми и др.
Захранването според мен е по-важната част от лечението. Ако не се проведе правилно и под лекарско наблюдение, може да има обратен ефект- вместо захранване да се получи охранване.
Във всеки отделен случай се съставя индивидуална програма за захранване, даваме съвети и рецепти и за природосъобразното хранене. Винаги при нас е имало хора, които идват в центъра, за да са сигурни, че се хранят стриктно природосъобразно. От няколко месеца кухнята ни е в гурме стил, интересът се увеличава, а с това и стремежът ни да покажем колко разнообразно, вкусно и впечатляващо може да е вегетарианското меню. Често в медицинския ни център може да се видят цели фамилии- някои са на плодове и чай, други се захранват, трети просто са дошли за профилактика и трайно сбогуване с болестите.



Източник: nakratko





Коментари

горе