Британци възродиха къщата на кокона Анастасия



ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ КЪЩИ ВЪВ В. ТЪРНОВО Е СПАСЕНА ОТ УЕЛСКО СЕМЕЙСТВО. Фамилията Торп е реставрирала напълно къщата на кокона Анастасия, която попада неизменно във всички туристически маршрути и пътеводители на местните забележителности. Британците са купили имота от българин, който имаше дългогодишен спор с местната власт за част от двора. Почти година е коствало набавянето на позволителни за реставрация на имота, който е паметник на културата и попада в район със строг застроителен режим.
В момента в къщата живее 35-годишната Финел Торп, която по професия е строителен дизайнер. Първоначално напористата дама, която не говори български и не обича публични изяви, е наела местна бригада, за да поправи фасадата и основните елементи, но нещата не се получили и тя хванала мистрията сама, разказаха удивените й съседи.
„Не вярвахме на очите си, сама си шпакловаше, боядисваше. Много оправна жена е”, разказва Петранка Кирилова, която живее в съседство.
Търновката не могла да повярва какво се случва с къщата. Новите собственици ремонтирали почти изцяло и настилката на улицата.
Строената преди почти 3 века къща се намира между улиците “Пандели Кисимов” и “Н. Пиколо”. Малцина подозират, че под нея има тайни проходи и подземни тунели, част от които са били разрушени при опустошителното земетресение през 1913 година.
Кокона Анастасия е една от най-интересните местни личности - сестра на Никола Пиколо, революционен деец и културен деятел. Къщата й е призната за паметник на културата от епохата на Възраждането през 1964 г. По искане на Националния институт за паметниците на културата в началото на 80-те години на миналия век в продължение на десет дни са изследвани тайните проходи в сградата. Установено е, че те са с дължина около 20 метра, имат отдушници в стените. Част от тях са свързвали разположената откъм улицата маза с избеното помещение. За съжаление, обаче не е направено фотозаснемане на обекта, сочи документацията на археолозите.

Стилян НАЙДЕНОВ



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе