Млад софиянец е повелителят на катеричките



Куп катерички от софийски парк се спускат към любимеца си Петър Кръстев, още щом той се зададе по алеята с колелото си. Всеки ден той отделя по няколко часа, за да се наслади на контакта с косматите си приятелчета. Идеята да стане орехов спонсор на катеричките му дошла спонтанно, докато гледал как симпатичните животинки се щурат из парка в опит да намерят нещо за хапване. Петър купува по кило орехи и за нула време ги разпределя между катеричоците. Те толкова са свикнали с него, че тичат към него с игривостта на кученца, катерят се по дрехите му и яхат колелото му.

Петър си има любимци – това са така нареченият Червеноръкия, който е с две по-червеникави предни лапи, и Черния, който е изключително смел. Той пръв се покатерил по дънките на природолюбителя, за да хапне орехче от ръката му. Част от орехите катеричките изяждат на момента, останалите заравят наоколо или качват в хралупи по дърветата. Когато вземат орех от Петър, те го завъртат няколко пъти в лапите си – явно по този начин правят проверка на качеството на ядката в черупката. Ако не им хареса, оставят ореха и протягат лапички за друг. Понякога Петър им носи и ябълки, но е забелязал, че се налага да им ги реже на парчета. Когато някоя катерица докопа цяла ябълка, се опитва да я качи до хралупата си, но тежкият плод пада от захапката й. Тогава става смешно за тълпящите се около мъжа зяпачи, защото катеричката се превръща в реално копие на катерицата от анимационната сага „Ледена епоха”, която отчаяно преследва жълъда си.

Лошото време не е проблем за Петър – той идва при пухкавите си приятели и когато вали и ги посещава и през зимата, дори в най-лютите студове. Когато не е зает с дивите си дружки, Петър работи в престижен хотел като сервитьор почасово, освен това е ангажиран към конна база и е част от екип за организирани велосипедни разходки на чужденци из столицата. Освен катериците, Петър е започнал напоследък да опитомява и птички в парка, които доверчиво кацат по ръцете му и според минувачите, за които той е атракция, Петър е като истински повелител на животните.



Източник: БГ вестник





Коментари

горе