Телескопът на Берон и часовникът на Алеко цъфнаха на банкноти



Телескопа на д-р Петър Берон и часовника на Алеко Константинов, който писателят е носил в деня на убийството си, ще видят пловдивчани на интерактивната изложба "Парите говорят", която ще се открие на 8 септември в Градския дом на културата. Лични вещи, портрети, извадки от дневниците, кореспонденцията и работата на емблематични творци и личности от банкнотите, ще "оживеят" пред посетителите на нетрадиционната експозиция. Сред тях са св. Иван Рилски, Пенчо Славейков, Иван Милев, Стефан Стамболов. Лицата от банкнотите разказват историята на България.

Идеята на проекта е да накара хората да видят по нов начин ценните хартийки, които всеки ден вадят от джобове и портфейли и да провокира  любопитство към  детайл  върху нещо толкова ежедневно и познато, като  изображенията на банкнотите. Часовникът на Алеко е изобразен на гърба на банкнотата от 100 лева, а телескопът на Петър Берон се забелязва лесно на тази от 10 лева. В действителност той е огромен, дължината му е повече от 2 метра. На българските пари има и една жена. На гърба на 50-те лева, на които е Пенчо Славейков, ще открием образа на неговата любима - поетесата Мара Белчева. В изложбата тя е представена чрез картичките, които са си разменяли с поета и чрез единствената им обща снимка, направена на смъртния одър на Славейков. Сред предметите в експозицията е и неговият бастун. Изложени са и ръкавиците на Мара Белчева, както и уред за масажиране на ръце на Славейков.


На банкнотата със сценографа от Народния театър Иван Милев има негов текст, в който той казва: "Аз вярвам в моето чудо". Този текст звучи много възвишено, изглежда като описание на неговия живот и творчество, а всъщност е част от едно негово любовно писмо.

За да потопят посетителите в атмосферата на отминалите времена, авторите на експозицията са подбрали автентичен снимков материал от пътешествията на българите родолюбци в страната и чужбина, кадри от дома им, спомени на близки приятели и роднини. Сред експонатите място намират и редица запазени артефакти от миналото, комбинирани с архивни видео- и аудиоматериали, които припомнят нравите и архитектурата на ХVІІІ, ХІХ и ХХ век.



Източник: Марица





Коментари

горе