Тузари от петролния бизнес берат грозде у нас



Петролни експерти от чужбина изоставиха бизнеса с черното злато и дойдоха да берат грозде в България.

Група инвеститори от САЩ, Великобритания, Германия и Ирландия вече имат лозови масиви край Велико Търново и до края на годината ще вдигнат винзавод, съобщи за „Новинар” изпълнителният директор на агенцията по лозята Красимир Коев. Той обясни, че групата чужденци са били колеги в петролна компания, но са решили да се занимават заедно с винопроизводство у нас.

Коев изтъкна, че до края на 2014 г. в страната ни ще бъдат открити 16 чисто нови винарски предприятия, от които 12 са с чуждестранно участие. В тях ще инвестират французин, италианец, американец и трима руснаци. Новите заводи ще са в зони, в които в момента подобни предприятия няма. Винарни ще има в районите на Нови пазар, Харманли, Любимец, Пазарджик, Бургас, Петрич, Мелник.

Според Коев интересът към винопроизводство на чужди предприемачи у нас се дължи на ниските данъци, факта, че страната ни е с традиции в отглеждането на грозде, и почвата, подходяща за отглеждане на лозя. Инвеститорите допълниха, че причина е още облекченият административен режим, както и евтината работна ръка.

Шефът на агенцията по лозята каза още, че страната ни изнася успешно грозде в Чехия, Гърция, Румъния. Най-голям дял от износа ни на продукцията е за Италия, подчерта Коев. Италиански фирми пристигат у нас, за да купуват плода, като някои дори го обработват, преди да го закарат в чужбина. По думите на Коев предприемачи от Ботуша имат интерес и да отглеждат грозде у нас. В момента италианци отглеждат лозови масиви в Черноморския регион.

Междувременно от земеделското министерство съобщиха, че очакват реколтата от грозде тази година да е около 200 000 тона, от които да бъдат произведени близо 140 млн. литра вино. Реколтата ще бъде с около 50 000 тона по-малко от миналогодишната, но това няма да повлияе на цените, категорични са от ведомството.

При откриването на гроздобера в село Черногово във вторник аграрният министър Васил Грудев изтъкна, че собствениците на лозя, чиято реколта е напълно пропаднала заради дъждовното лято и градушките, ще бъдат компенсирани от държавата.



Източник: Новинар





Коментари

горе