Почина Валери Петров. Поклон!



На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Той беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров ни остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Всъщност Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист.
Надявам се, че ще преодолееме трудностите. Как точно, не мога да кажа. Не съм нито икономист, нито политик, но съм човек на надеждата. Не може да сме свидетели на краха на една нация. Няма да стане тая работа, казваше той.

През 2010-а прибави към колекцията си от награди и отличието от Българското национално радио "Сирак Скитник" за цялостно творчество. Това беше в годината, в която навърши 90. На връх рождения си ден в интервю за "Хоризонт" ни завеща да не губим духовността си.

Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата, подчерта той.

Малцина знаят, че през 44-та Валери Петров се дипломира като лекар и известно време практикува професията. Работил е и в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север".

Валери Петров е цяла вселена, каза по "Хоризонт" Иван Гранитски. Той е цяла епоха в българската литература, той е в класическите страници на нашата литература.



Източник: КРОСС





Коментари

горе