Родопски къщи



В Родопите се намират приказни градчета, махали, и селца, някои с хилядолетна история. Най-типичната представа за Родопите са къщите, приказни и уникални, в национален стил, те са в хармония с планинският пейзаж . В родопските селца са запазени прекрасни образци на архитектурата от епохата на Възраждането. Тези отделни родопски къщи и архитектурни резервати представляват особен интерес за развитието на туризма .

Родопските къщи са извънредно запомнящи се. Достатъчно е само веднъж да се посети някое родопско селце, за да не се забрави никога повече неговият архитектурен облик.  Голя част от тези къщи са обявени за пеметници на културата.

Външните стени на родопските къщи във всички етажи са каменни, изключение на южната страна на най-горния етаж. Характерна особеност на родопската къща е празното пространство на приземният етаж . В него се прибирали животните, складирали се дърва, както и стопански инвентар. В по-големите родопски къщи се отделяли част от тази стая и се изграждал обор или зимник.

В родопските къщи не липсвала и красива декорация – дървени тавани с апликирани летви, прилагали се форми на растителният свят за украса, съчетани с изящни орнаменти. Чрез това, родопските къщи ни показват едни от най-живописните типове на жилищни сгради в българското архитектурно наследство. В историческото си развитие родопската къща ни показва и високото строително майсторство и културата на своите създадели. Типичен пример е село Долно Луково, чийто къщи и след 100 години са с идеално прави стени и будещи интерес не само на българските инженери и строители.  Родопските архитектурни паметници са важна част от културата на народа и трябва да бъдат запазени.

Българското Възраждане в Родопите започва късно, но само за един век създава неповторима архитектура – характерна с високи каменни приземия, поредица от прозорци на жилищните етажи, покриви от каменни плочи и стройни бели комини. Единични и двойни симетрични къщи, църкви с високи камбанарии, малки дворове с високи каменни довари, мостове и чешми с неповторими надписи, живописни улични ансамбли съставляват атмосферата на родопските селища.

Духът на отминалите времена и от магическите родопски къщи може да се почуства в някой от етнографските резервати  - Широка лъка, Момчиловци, Стойките, Гела, Могилица, Буката, както и всяко едно селце в което се отбиете – то е различно и пази своят дух, който ще остави вечен спомен във Вас. Родопските къщи са разположени свободно и непринудено върху слънчеви склонове . Всяка една родопска къща се различава с нещо от другата – има свои присъщи черти и същевременно е близка по своята архитектура със съседната.

Родопска къща – algaivel.com

 

В Родопите чардакът е наричан одър, стенните долапи са мусандри, килерът е клет. В центъра на стенните долапи в по богатите къщи има малка полукръгла, повдигната над пода ниша, наричана цветник, често украсена със стенопис. Таваните са декорирани  с апликирани геометрични орнаменти  и често са оцветени. Къщите са покривани с каменни плочи, наричани тикли. Родопските комини са изключително оригинални – групирани са по два , свързани помежду си с каменна плоча.



Източник: Почивки в родопите





Коментари

горе