Сюлейман паша излъгал султана, че е превзел Шипка, след войната го разжалват в редник



izlojba copyПреди 137 г.един от най-авторитетните турски генерали Сюлейман паша излъгал султана, че е превзел Шипка. Веднага след войната военен съд го разжалва в редник и го заточва в Анадола. Това разказа пред кърджалийци вчера директорът на Националния парк „Шипка-Бузлуджа” Данчо Данчев. Той изнесе лекция по покана на ръководството на Военния клуб и военно-патриотичните съюзи в Кърджали.

Данчев поясни, че в началото на боевете за Шипка Сюлейман паша, който ръководел Военната академия в Истанбул, бил толкова уверен в успеха си, че изпратил телеграма в столицата: Превзех Шипка! Турският пълководец разполагал с 35 000 войници срещу 7000 руски воини и български опълченци. izlojba-1 copy

Днес 137 години по-късно за шестдневната епопея, чиято кулминация е на 23 август, свидетелстват освен Паметника на свободата на връх Шипка и още 26 паметника.

Снощи във Военния клуб в Кърджали бе открита изложба, представяща историята на Паметника на свободата. Навършват се 80 години от неговото изграждане. При откриването присъствали 100 000 българи от цялата страна.

Георги КУЛОВ



Източник: Нов живот





Коментари

горе