Фестивал на солта с второ издание



Второто издание на Фестивала на солта ще стане факт на 29 август от 16 до 22 ч. на брега на лагуната Атанасовско езеро, в района на Южните солници, до басейните с луга и кал. Организаторите от проект "Солта на живота", финансиран от програма Life+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и "Черноморски солници" АД, призовават участниците да пристигнат на мястото като за истински екофестивал - с велосипед, тротинетка, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда.
Тази година темата на събитието е "Сол и птици" и ще има забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват "Био игри", които ще представят "Как летят птиците (и хората)" и "Свойствата на солта" (забавни и поучителни експерименти). Новаторска и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца "...И оранжев е градът...", чрез която в рамките на няколко часа малчуганите ще създават своя устойчив град на мечтите.
По традиция в производственото хале участниците във фестивала може да опитат какво е да си солничар за един ден - да пробват тежката солничарска лопата и да напълнят една количка със сол. Тази година в халето ще бъде представена и изложбата "Сол" на Мариана Сърбова, която по необикновен начин показва солеността на Атанасовско езеро спрямо останалите бургаски езера и Черно море.
Басейните с луга ще прегърнат с топлите си води любителите на солени и мокри изживявания, а над тях ще се носят фестивални хвърчила, които ще бъдат пуснати от най-малките гости. Тази година новата гурме-сол от Атанасовското езеро ще бъде дегустирана от почитателите на нетрадиционния вкус с кулинарни изкушения от партньорите на събитието от Кулинарно училище "Антре" - Бургас. Те са подготвили няколко лесни за изпълнение и в домашни условия рецепти, приготвени с морска сол, добита от езерото.
Пак край кафето "На лугата" ще бъде разположен Базар на солта, на който може да се купят сол и козметични продукти от луга, тениски с птици, сувенири и др. Птицата от метал и тръстика отново ще се включи във фестивала, но ще бъде преобразена в ново арт произведение с активното участие на всички желаещи и гости на събитието.
Музикалната част ще започне веднага след залез слънце със завладяващите изпълнения на живо на Мариана от "Силует" и Венци, известни като "Акустик пойнт". Пак тогава ще има "кино за сол и птици".



Източник: Дума





Коментари

горе