Наш морски спасител работи в огнище на ебола



Българин, който у нас е доброволен морски спасител, от година работи във Фритаун, Сиера Леоне, където е едно от огнищата на смъртоносната болест ебола. Новината потвърди кап. Никифор Герчев, шеф на Сдружението за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора по море БУЛСАР. Той категорично отказа да съобщи името на куражлията, който предпочитал да остане анонимен.

Смелчагата е от Бургас и работи в западноафриканската страна като мениджър “Морски операции” в британска рудодобивна компания. Българинът продължава да е член на БУЛСАР и изпълнява международни мисии на сдружението, обясни кап. Герчев. В БУЛСАР нашенецът координирал спасителните действия по Южното Черноморие. През 1997 г. бил от участниците в операцията по изваждането на потъналия на кея в бургаското пристанище турски кораб “Мехмет Аслан”. Иначе бургазлията си изкарвал прехраната като морски брокер.

Щом стъпил в Сиера Леоне, той се свързал с местната морска спасителна служба. Ръководил издирването на крушенци от лодка, сблъскала се с кораб в акваторията на Фритаун. Плавателният съд извършвал превоз на черно и бил претъпкан с пасажери. Спасени били 42 души, открити били и телата на други 19, които се удавили.
“Когато болестта ебола се разпространи в Сиера Леоне, бяхме сериозно загрижени за колегата и го молихме да се прибере, но той отказа. Обясни, че има мерки, които гарантират безопасност дори в епицентъра на епидемията. Той внася спокойствие и сред местния екип, с който работи. Горди сме, че е един от нас”, добави кап. Герчев.



Източник: Труд





Коментари

горе