Български ресторант завладява Азия



Българска шопска салата, панирани чушки и домашни гозби навлизат в Азия. В истински посланици на българската кухня са се превърнали няколко млади българи в южнокорейската столица Сеул. Техният ресторант вече осма година се радва на клиентела от всички краища на света, стана ясно от репортаж на БНТ.Във вечно шумния квартал на Сеул И Те Лон, на улицата със заведения от цял свят има и българско местенце. Ресторанти, които се появяват, печелят и фалират с шеметна, азиатска скорост. Сред светлините и приятната глъчка, зад вратата на едно от заведенията звучи българска народна музика, а корейци и българи рамо до рамо приготвят шопска и мешана салата, скара, мусака, пълнени чушки…

Преди 12 години Мишо, който сега е на 32 години, попаднал в Сеул. Завършил ТОХ-а в София, стажувал в престижен ресторант, предложили му временна работа в южнокорейско заведение. Не смятал да остава дълго. Мечтата му била да има свой ресторант – чист, спретнат, с хубава храна и доволни клиенти.

"Решихме с приятели да отворим български ресторант. На шега. Но шегата стана сериозна", каза Михаел Шмилф. За година той и приятелят му от София, сега главен готвач – Васил Терзийски, разработвали ресторанта. Налагали българските рецепти и не допускали компромиси.

"Заведението си е чисто българско. Подправките са си български. Продуктите са местни, така че млякото е местно, но бактерията ни е от България. Така че всичко си е автентично", разказа Михаел Шмилф.

Въпреки че някои продукти се доставят трудно, а и тепърва има да се напасват към азиатските вкусове."Малко е трудно със сиренето, защото не е много по вкуса на азиатците, но когато се приготви… например ако се направи чушка бюрек или сирене по шопски, наистина страшно много им харесва", каза Мишо.

За близо осем години ресторантът е спечелил уважението на корейски клиенти, туристи, посланици от различни страни. Близо 60% от клиентелата му е постоянна. "Аз лично работя по 14, 16 часа, някой път и повече. Търпение, молитва, работа", споделя Михаел Шмилф. Тези три неща. Независимо от географската ширина. Която, впрочем е една и съща и за България, и за Южна Корея.



Източник: Блиц





Коментари

горе