Подземен мегамузей ще показва древното минало на София



Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на столицата, пише "Монитор".

Тунел ще свързва гробницата на Хонорий и базиликата „Св. София”, която ще бъде укрепена сеизмично. Това увери лично столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, след като заедно с президента Росен Плевнелиев откри комплекса при гробницата на Хонорий.

В комплекса ще се влиза с един билет, а гробницата е покрита със стъклен похлупак, за да може да се вижда и от минаващите по тротоара.

„Имаме много интересни находки при разкопките, започнахме с една гробница, а те станаха 5, но сме сигурни, че ще продължим в тази посока”, увери Фандъкова.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че откриването на комплекса е пример за европейско отношение към културното ни наследство.

„Немалко от това наследство е било пропиляно и унищожено през десетилетията от прибързан стремеж за модернизация, идеологическо заслепение, строителство на всяка цена, дори понякога и небрежност към миналото”, заяви Плевнелиев.

Уникалното при гробницата на Хонорий са стенописите - раннохристиянски кръстове, преплетени с лозници. Гробницата датира от последната четвърт на IV или началото на V век. По стените се четат думите „Господ Бог” и името на погребания. Специалистите предполагат, че Хонорий е бил богат духовник, един от водачите на местната християнска общност през IV век. Смята се, че е участвал в Сердикийския събор.



Източник: Актуално





Коментари

горе