Десет ползи от динята



Експерти на kp.ru формулираха десет полезни ефекта от динята. Ето кои са те:

1. Засищане при малко калории – само 46 на неголямо парче.
2. Високо съдържание на витамини С и А.
3. Много полезни фибри.
4. Динята повишава интелекта. Това се случва благодарение на съдържащия се в динята витамин В6, който е необходим за нормалната работа на мозъка.
5. Динята е 91.5 процента вода: това означава, че в горещите дни тя може да ви предпази от обезводняване. Това е важно за нормалното функциониране на всички органи, за кръвообращението и тонуса на кожата.
6. Динята съдържа 40 процента повече ликопен, отколкото имат доматите. Ликопенът е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките и оптимизира имунната система. Намалява риска от онкологични заболявания.
7. Динята е полезна за зрението. Съдържащият се в нея витамин А е важен за остротата на зрението и предпазва зрителните органи от инфекции. 100 грама диня на ден гарантират добра кондиция на очите.
8. Сокът от диня неутрализира болките в мускулите. Многобройни изследвания доказват, че сокът от диня помага да се преодолее по-бързо мускулната умора. Динята внася в организма цитрулин, който подобрява функциите на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.
9. С диня успешно може да се отслабне, да се очисти организмът от натрупани токсини и излишни течности. По този начин без усилие се топят килограми.
10. Динята предпазва от ултравиолетовите лъчи. Съдържанието от ликопен и каротиноиди съхранява кожата от слънчеви изгаряния. Смята се, че е добро средство за профилактика срещу рак на кожата.
Освен като самостоятелно блюдо, динята може да се консумира в състава на коктейли и смути в съчетание с други сезонни плодове. Отличен вариант за похапване между обеда и вечерята – засища глада и освежава, без да претоварва с калории.



Източник: lekuva





Коментари

горе