"Виктория" и "Отчуждение" са най-вероятните български претенденти за "Оскар" според IndieWire



Успоредно с увеличаващото се количество от прогнози на изданията за филмите, които имат най-големи шансове за награда от Американската филмова академия догодина, IndieWire представя своята гледна точка за една от най-сложните категории - тази за чуждоезичен филм. Там нещата обикновено са най-трудни за предварителни прогнози.

Но проучването им е наистина задълбочено и за всяка страна те имат обосновано предположение. Така е и с България.

На първите места в списъка им с български кинозаглавия стои безспорният голям успех от последната година "Виктория" на режисьорката Майя Виткова, както и "Отчуждение" на Милко Лазаров, носител на наградите за най-добър игрален филм, режисьор, дебют и монтаж от Българската филмова академия за тази година.

"През последните години страната избира да изпрати филми, които са спечелили или са били номинирани за местните филмови награди. Тази година носител на топ наградата за най-добър български филм бе "Отчуждение", което явно го прави и най-вероятният претендент. Това обаче може и да не се случи", пише изданието.

То допълва, че основен кандидат от българска страна може да се окаже "епичната драма за сложните отношения между майка и дъщеря" - "Виктория", която направи премиерата си в началото на тази година на фестивала "Сънданс".

"Филмът заслужено бе сочен като най-важния български филм на 2014 г., след като бе хвален на няколко международни фестивала. Единственият проблем бе неговата дата на излизане по кината, но това отмина, след като неговите създатели обявиха една седмица прожекции на лентата в София този септември. Това означава, че те сериозно обмислят възможността да бъдат избрани като кандидат за "Оскар", пише още IndieWire.

Изданието има предвид българската предпремиера на филма, която ще е между 17 и 25 септември в Дом на киното, след което той трябва да обиколи и киносалоните в страната. Всяка предпремиерна прожекция ще бъде в присъствието на Виткова, а цената на билетите, които се предлагат на касите на киното от 26 август до 5 септември, е 10 лв..

Освен това документалният филм за филма "Виктория зад кадър" на режисьора Светослав Драганов ще направи своята българска предпремиера в рамките на фестивала Sofia Biting Docs на 3 октомври, петък, от 20 ч. също в Дом на киното, обявиха авторите му във "Фейсбук".

Още през януари, след премиерата на "Виктория" на "Сънданс", IndieWire определи дебюта на Майя Виткова в ролята на режисьор и сценарист като забавен и поетичен филм, в който тя успява "да каже много неща с малко думи".

Лентата първоначално бе следена с голям интерес, тъй като бе първото българско участие в конкурсната програма на престижния фестивал за независимо кино "Сънданс", а постепенно се превърна и в голям успех сред критиката. От премиерата си там в началото на годината той е получил три награди – голямата награда Breaking Waves  от най-значимия унгарски кинофестивал 21st Titanic International Film Festival, наградата на Младежкото жури (Youth Jury Award) на фестивала 7th Off Plus Camera Internatonal Festival Of Independent Film в Краков и Специалната награда на журито, връчвана от компанията HBO от водещия румънски фестивал 13thTransilvania Internaitonal Film Festival през юни. Освен това до края на 2014 г. му предстоят още около 20 фестивала в цял свят.

IndieWire коментира, че по-малко вероятни български претенденти за влизане в борбата за наградите на Академията са "Вила Роза" на Мартин Макариев с участието на Калин Врачански, номиниран за най-добър български филм на местни награди, "Отрова за мишки" на Венцислав Василев, който спечели най-добър сценарий и най-добра поддържаща мъжка роля на същите отличия, както и комедията "Живи легенди" на режисьора Ники Илиев.

Българската копродукция "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев, друг важен български филм, както го определя изданието, който откри тази година международния "София филм фест" през март, няма да тръгне по кината преди крайния срок за кандидатстване.

Пълният списък със заглавия на отделните страни, коитo според IndieWire са и най-вероятните претенденти за борбата за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм, може да бъде открит на неговия сайт.



Източник: Дневник





Коментари

горе