За 4 лева може да се возите на влакче и да видите крепостта Цари Мали град



Комплексът Цари Мали град включва няколко обекта - средновековната църква „Света Петка", етнографския комплекс в село Белчин и 300 метра по-нагоре късно-античната крепост Цари Мали Град. Намира се на едно вълшебно място, което съчетава природа, древна история, красиви гледки, разказва disagi.com. В допълнение има и Атракционен парк за децата и място за пикници за възрастните.Цената за вход е 4 лева. Тя включва посещението на крепостта и експозициите, които са изложени в отделните части, ползването на влакчето в двете посоки, посещение на етнографският музей в селото и ползването на атракционите и местата за пикник. Звучи страхотно нали? И това, както казах, за 4 лева на човек. Аз реших да ползвам влакчето при качване, а на слизане да вървя по една от екопътеките.

Самото влакче... и аз не знам какво точно е. На сайта говорят за "панорамно влакче", което аз си представях наистина като влакче, нещо от сорта на тези дето има в Южния парк например. На място, "панорамното влакче" става "релсово съоръжение - фуникуляр", което за мен си е чист асансьор, защото фуникуляра изобщо не изглежда така. Както и да е, качват по 8 човека и се движи 3 минути в посока. Затова и малко се наложи да почакам.


Горе ви посреща табела с подробно описание къде, какво и как, която за съжаление не можах да срещна повече, разхождайки се из крепостта. В църквата "Възнесение Христово" има карта на пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски и на границите на Самоковската Епархия.



Източник: Блиц





Коментари

горе