Близо 150 мечки бродят из Родопите



Мечките в Родопите са около 150. Това каза за Фокус Александър Дуцов, председател на Сдружение за дива природа „Балкани”. По неговите думи постоянно се извършва мониторинг на мечките. По проект на РИОСВ – Смолян са поставени фото капани и в края на годината предстои анализ на данните, които се събират. Според Дуцов увеличена популация няма, дори в сравнение до преди две години тя е намаляла. Той допълни, че предстои извеждането на още три мечки от резервата „Кормисош”. Двете от тях по средата на месеца ще бъдат преместени в Англия, а другата – в Германия. В резервата ще останат само две мечки, като и за тях ще се търси подходящо място за живеене.

Междувременно стана ясно, че мечка е нападнала и е изяла още две овце и една крава в Калоферския Балкан. Това съобщи кметът на Калофер - Румен Стоянов. По думите му двете овце са на същия стопанин, чиито животни бяха изядени при нападението на мечката от миналата седмица. Кравата, която е собственост на сина на кмета, е била разкъсана тази нощ.

Подозренията ни са, че мечките са две, защото нападанията над животните са на голямо разстояние едно от друго, каза Румен Стоянов. По думите му мечките създават голямо притеснение на хората от Калофер, затова Стоянов утре ще отиде в министерствата в София, за да може по-бързо да се реши проблемът. По думите на кмета единственият начин да се спрат набезите на мечките е да се организира дружинка, която да ги отстреля



Източник: Труд





Коментари

горе