Женският пазар отвори врати след 1 г. ремонт



20 на сто от средствата са предоставени от "Пазари Възраждане" ЕАД.

След ремонта тържището е разделено на открита част, където се продават плодове и зеленчуци, и закрита  - с 90 павилиона от метал и дърво и видеонаблюдение.

Подменена е ВиК мрежата. Новост са и специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб.м и 4 контейнери с вместимост 3 куб.м за органични отпадъци.

Само 10 от новите павилиони са незаетите. Наемите за тях, според Общината, са същите.

“Цените започват от 40 до 60 лв. на кв. метър. Но не трябва да забравяме, че това е конкурс и печели предложената най-висока цена. Стартовите нива са по-ниски, отколкото бяха по-рано, когато пазарът беше в ужасния, грозен, мръсен и т.н. вид”, каза председателят на Борда на директорите на “Пазари Възраждане” Маргарита Александрова, цитирана от БНТ.

Един от павилионите е зает от Георги и Елена, които са потомствени грънчари. Доволни са, че в помещението имат топла вода и климатик. Вътре ще има  грънчарско колело, което ще е за обучение на деца или при спешна поръчка на момента да се направи това, което клиентът искат като модел.

За удобствата грънчарите сега ще плащат по-висок наем.

“Преди държахме отново две сергии, както сега – един голям двоен павилион – 600 лв. ни беше преди наемът. А сега е двойно по-висок”, споделя Елизабет Еленкова.

Макар че не всички приемат реконструкцията на Женския пазар в новия му вид, повечето са доволни от видеонаблюдението,  охраната, подземните контейнери за отпадъци и кътовете за отдих.

Заради реконструкцията на пазара собствениците на сгради в района имат издадени предписания да обновят фасадите на имотите си. Двама вече са го сторили. За останалите санкциите са до 10 000 лева.

Тесла падна върху жена

Откриването на обновения пазар съвпадна с изненадващ инцидент - тесла, изпусната от строители до тържището, рани минаваща жена.

От Столичната община обясниха, че случилото се няма нищо общо с ремонта на пазара, а състоянието на пострадалата е добро. 

"Това, което е станало по данни и на полицията, и наши е, че предмет, който е бил от строителите, е паднал върху главата на жената, когато е преминавала. Сградата е частна, строителите са наети от частник, така че няма нищо общо с "Женския пазар", каза шефът на дирекция "Сигурност" Красимир Димитров, цитиран от БНР.

Жената, която е около 40-годишна, е била закарана с линейка в болница. Тя е с рана на главата, но контактна, говорила е с близките си.

От кмеството изпратиха инспектори за да разследват инцидента.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе