"Внуци назаем" гостуваха при „Баби под наем” и в дряновското село Зая



Представители на пет села от региона и страната подписаха споразумение с габровския кмет Таня Христова за сътрудничество в осъществяване на инициативата "Приеми ме на село". По този начин на практика се реализира идеята, тръгнала от областния град, да се създаде мрежа от "Приемни села в България".

Нестандартната и привлекателна инициатива "Приеми ме на село" беше реализирана миналата година за първи път в габровското село Новаковци, където "внуци назаем" споделяха живота и бита на баби и дядовци "под наем" в селото. За участие през тази година в инициативата "Приеми ме на село" баби и дядовци от габровските села Новаковци и Стоевци, от севлиевското Богатово, от село Байкал, община Долна Митрополия, и от дряновското село Зая стават дядовци и баби под наем. Така тези пет села вече станаха част от Мрежата "Приемни села в България". Освен споразумението участниците в инициативата приеха и етичен кодекс, който сочи, че

младите хора отиват на село не просто да се забавляват, а се захващат с нещо сериозно

На 14 и 15 август десет деца от Лятната работилница на Народно читалище "Дряновска пробуда 2008" бяха посрещнати с питка и мед от три семейства в дряновското село Зая. Според Румяна Карамфилова, секретар на НЧ "Дряновска пробуда - 2008", чийто партньор е Народно читалище "Наука 1922" в село Зая, през тези два дни децата имаха възможност да се докоснат до изконните български добродетели - гостоприемство, любов към земята, уважение към труда. Запознаха се с традиционния бит и култура на хората от селото, разказва за „Над 55” Радомир Димитров.

Децата успяха да разгледат и богатата експозиция от предмети на бита в читалището на селото,

научиха се да плетат и предат с помощта на баба Тотка, баба Мария и баба Бояна

После набраха домати от градината на баба, пийнаха сок от касис и вкусиха от ароматните ябълки в градината. "Внуците назаем" посетиха фермата за зайци на баба Бояна, участваха в приготвянето на местни специалитети, като щирник, мекици и баница, и записаха рецептите на баба. Докато момичетата приготвяха обяда, момчетата се заеха с ливадата на дядо Слави, който им показа как се коси трева. Дядовците и бабите ги запознаха и с игрите на тяхното детство. Всички тези знания ще бъдат събрани в книжката "Приеми ме на село - традиция и бъдеще", по време на инициативата ще бъде заснет и филм със същото заглавие, показващ същността на идеята и представящ на другите какво е да си "внуче назаем". Той ще бъде излъчен на заключителното събитие по проекта, което ще се състои в Габрово и на което ще присъстват участниците в "Приеми ме на село".



Източник: Блиц





Коментари

горе