За възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

„Те са загинали, за да може други да живеят. Тези другите, са нашите предци, ако те бяха загинали, нямаше да живеем ние.” Съвсем просто, но и много точно, Пейо Колев (създател на „Изгубената България”) обяснява в кратък текст как въпросът за възстановяването на Мемориала на загиналите от I – ви и VI – ти пехотен полк в София се превръща в негова лична кауза.

За да се превърне в такава и за нас, Пейо решава да направи онлайн подписка, с която цели да спре конкурса на Столична община за нов облик на паметника „1300 години България”, а на негово място да бъде изграден емблематичния за стара София мемориал.

Паметникът представлявал три стени, разположени П – образно с имената на близо 4000 войници, подофицери и офицери от Първа пехотна софийска дивизия, загинали по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Заради своя героизъм, именно тази войскова част получава прозвището „Желязната дивизия”. Разрушен е краят на 70 – те години на миналия век с цел започване на строежа на НДК, на чието място до тогава е имало казармен легион. На мястото на мемориалния комплекс се появява паметника „1300 години България”, който днес е почти разрушен, а заради визията си често е осмиван от софиянци.

Инициаторът на идеята заявява, че днес в София нямаме нито един значителен паметник на българските войници, дали живота си за родината. Затова възстановяването на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотен полк на „Желязната първа софийска дивизия ” е най – логичният завършек за конкурса обявен от Столична община.

„Българска история“ застава твърдо зад инициативата, тъй като нейните морални характеристики отговарят изцяло на нашите възгледи по отношение на миналото ни. Именно опазването на културно-историческото ни наследство е гаранция за изграждането на едно общество с по-силно изразена национална идентичност.

Подпишете се ТУК.



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе