Севлиево – столица на тиквите, нашият Тиквенбург



Щом лятото прегори и дойде есента, по цяло българско хората се събират на събори и панаири, повече, отколкото през останалата част на годината. Особено богати със своята символика са есенните празници на българите. Привършвайки полската работа, хората могат да се отдадат на заслужена радост и веселие, с песни и танци да покажат благодарност към природата за прибраната реколта, с надежда за здраве и дълголетие. Есента е и време за тежки сватби, за семейни и родови празници, повод да се събере на сбор селището, в което се е родил, израствал и работил българинът. Или да гостува на приятели. Съборът е всеобщ празник не само за селото или града, но и знак на благодарност към светеца-покровител, когото почитат в празниците си, отслужвайки литургия и в носеща неговото име местната църква. Празникът започва с молитва за здраве и изказана благодарност към светеца, тържеството се пренася на организираните сборове навън сред природата, или в центъра на селището с много глъч, смях, сред богато отрупани трапези, шеги, игри и забавления за деца и възрастни.

МЕСТНАТА НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ ЗА СЕВЛИЕВО

Есента в Севлиево е прекрасна – богата с многоцветни багри, с плодове и със събития. През златните есенни дни в Подбалкана се провежда Севлиевският есенен панаир. Празникът на Света Петка Българска е на 14 октомври, тогава е и Денят на Севлиево.
Към богатото многообразие на природата, в началото на шега, а в последните години със сериозна подготовка, се прибавя и Празникът на тиквата. Празник на нещо, за което още не се знае дали е плод или зеленчук, по-скоро и двете, но пък прекрасно знаем от малки неговия превъзходен вкус. Макар родината й да е Америка, тиквата отдавна се е превърнала в повод за местна национална гордост. Едва ли има някой севлиевец, който да не помни сладката миризма на печена тиква в старата бабина къща, която излиза навън, тръгва по улицата и тя цялата ухае на есенната благина. Всеки от нас е чувал още в детството си веселите шеги, свързани с апетита на севлиевци към тиквата, затова, че са я яли с нетърпение направо с пръсти, недочакали да изстине.

Някога използвали тиквата като супник, а тиквени семки имало в изобилие. По-възрастните хора без притеснение разказват, че заради големите тикви, които се отглеждат в околността, и заради умението на севлиевци да ги приготвят по всевъзможни начини и да поднасят редовно на трапезата си всички тези тиквени вкусотии, в недалечното минало Севлиево, съвсем незлобиво, но с голяма доза шега се наричал Тиквенбург. Чудесна е тази идея, организиране на Празника на тиквата от община Севлиево и Сдружението по туризъм. Възражда желанието на хората тук по време на празниците на тиквата да се върнем отново в детството, да се потопим в аромата и вкуса на печената тиква и да напълним очите и другите си сетива с нейните багри и вкус – от светложълто и зелено до наситено оранжево и червено и с всевъзможен аромат на прибавените към нея ванилия, канела, орехи и какво ли още не. Опитате ли веднъж тиквен крем-карамел, ще си оближете пръстите.

СЕВЛИЕВСКАТА ТИКВА – С ПАТЕНТ, ОТЛИЧИТЕЛЕН ЗНАК НА ГРАДА КРАЙ РЕКА РОСИЦА

За пръв път този Празник на тиквата в Севлиево се провежда през 2006 година. Експонатите от трите конкурса „Тиква най-най...”, „Тиквени фантазии”- за рисунка и приложно изкуство, и „Тиквени изкушения”- за кулинарни произведения, са показвани в изложби. Майстор-готвачите на водещи заведения в града („Севлиево Плаза”, „Одеса” и АББ Авангард”) приготвят за гражданите огромен тиквеник. В него мерят възможностите си сладкари, любители кулинари или просто севлиевчани в приготвянето на ястия по свои рецепти. През следващите издания на празника гигантският тиквеник надхвърля 220 метра. А през 2008 година марката „Севлиевска тиква” е патентована и става интелектуална собственост на община Севлиево. Нови забавни събития изненадват всяка следваща година севлиевци и гостите на града. През 2009 г. представители на изпълнителната власт, медиите, неправителствени организации и дейци на културата се състезават в кулинарното шоу „Бързо, лесно, тиквено” и така слагат начало на нова инициатива. А през 2010 година по време на празничното пето издание от Архитектурно-възрожденския комплекс „Дандолови къщи” стартира карнавално шествие „Влакът –стрела на Тиквенбург”. Влакът е с мощност една конска сила и преминава през града с подготвени от участниците изпълнения, с много смях и закачки. Чаровни артисти от местните детските градини се представят с прецизно подготвени представления на празничния концерт в Дома на културата „Мара Белчева”, а най-активните участници в организацията на празника са наградени с грамоти и красиви тиквени медали (Съвсем не без стойност, какъвто се е превърнал в синоним на такъв тиквеният медал).

По това време на годината става актуална традиционната и ретроспективна изложба на Историческия музей. С времето тя прераства в Музей на тиквата и в нея с архив от фотоси и рисунки с настроение се припомня за празниците от изминалите години. И така, година след година община Севлиево продължава да организира Празник на тиквата в града. Дойде ли златна есен, Севлиево отново грейва в ярките багри, вплетени в творбите, представени на станалите вече традиционни конкурси. Най-малките с радост и настроение се забавляват в „Тиквеното шоу”, текат конкурси за най-голяма, най-малка, декоративна или нестандартна тиква. Всяка година се представя най-голямата и най-чудноватата по форма тиква. Приготвя се най-дългият тиквеник и най-вкусните тиквени фантазии и всеки присъстващ на празника опитва от тях. Децата рисуват най-тиквените картини, организират се най-шарените изложби и най-интересните надпревари – да прилича точно като за град на тиквата. В тези красиви дни, събрали всички аромати на есента, Севлиево отново се изпълва със смях и настроение, с тиквени фантазии и сладки изкушения с много тиквен аромат. На своя тиквен празник домакините посрещат всеки гост с: Добре дошли в света на тиквата, в нашия Тиквенбург!



Източник: Новинар





Коментари

горе