Кучето Мишо помага вкъщи, на улицата, навсякъде



Отваряне на врати и чекмеджета, подаване на изпуснати на пода предмети и дори сортиране на пране са само част от действията, с които първото обучено в България куче-асистент помага на своя собственик.

В началото Мишо е обикновен домашен любимец, но по стечение на обстоятелствата кучето на активиста от движение "Модерна България" Петър Кичашки е включено в обучение за кучета-асистенти по пилотна програма на фондация "Четири лапи", информира БГНЕС.

Бърз тест на нервните реакции на Мишо показва, че е подходящ за обучение, а след това почти година той е подготвян, за да се научи да върши всички онези неща, които на пръв поглед изглеждат простички за всеки човек, но за едно куче са доста сложни. Интересното при кучетата-асистенти е, че за разлика от кучетата-водачи, те се обучават според нуждите на конкретния човек, на когото ще помагат.

Месец след като Мишо се завръща у дома, вече обучен, животът на Петър Кичашки, който се придвижва с инвалидна количка, става значително по-лек. "На всеки човек, който се колебае дали може да си вземе такова куче и дали ще му е от полза, бих му казал, че на мен Мишо ми е изключително полезен", увери Кичашки.

Той обясни, че количката му е тежка и висока. Затова, когато изпусне предмет на земята, не може да се наведе и да го вземе сам. Тогава на помощ идва Мишо, който само с посочване и команда: "Take!", взема предмета и го връща на собственика, а той на свой ред му казва: "Thank you!", за да разбере, че задачата е успешно изпълнена. При командите: "Pull!" и "Shut!" пък, кучето отваря и затваря врати и чекмеджета.

"Преди, ако си изпусна портфейла на улицата, трябваше да разчитам на някой минувач да ми го подаде", разказа Кичашки и не скри, че откакто кучето е обучено, се чувства изключително спокоен, когато отиде до хладилника и не се чуди половин час как ще го отвори, за да вземе даден предмет. Кучето-асистент помага и при събуването на обувките и чорапи, както и при разкопчаването на ципове.

Освен полезен в ежедневието, както всички знаем, кучето е абсолютно незаменим приятел. Въпреки дългата подготовка и добре научените команди, Мишо не се е отказал от кучешките удоволствия. При потракване колелетата на каруца, той се втурва към терасата, за да види какво се случва.



Източник: Актуално





Коментари

горе