Перперикон – дом на богове и хора



Комплексът се намира на 20 км североизточно от гр. Кърджали, на 2 км от с. Горна крепост.  Един от най-древните монументални мегалитни паметници в България. В него откриваме тракийското завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис. Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град.

Перперикон се намира недалеч от Кърджали, ние ви препоръчваме да тръгнете по южния път до обекта, тъй като северния е в лошо състояние. Може да оставите колата си на специално създаден паркинг, където има и тоалетна и сергии, където може да намерите книжки с информация за обектите. Същите книжки струват с левче по-евтино, ако ги закупите от Историческия музей в Кърджали, който определено също заслужава внимание.

Не посещавайте Перперикон по обедно време в горещи летни дни. Липсата на сянка и горещината, която допълнително се увеличава от нагретите камъни, не са преживявания, които ще се харесат на всеки турист. Поради характера на терена задължително носете удобни обувки и в никакъв случай джапанки, шапка и бутилка вода. Фотоапаратът е задължителен, ако искате спомен от този незабравим спомен за всеки турист. С малки деца тук ще ви е трудно да се катерите – Перперикон се простира на голяма площ и през повечето време се стъпва върху големи, заоблени камъни, които крият риск от подхлъзване.

Днес Перперикон е едно от най-популярните места за туризъм у нас, заедно с предполагаемия гроб на Орфей в село Татул.



Източник: Почивки в родопите





Коментари

горе