Новите българи: Зак, американецът!



Покорили десетки хиляди случайни срещи с много красиви спомени за едни други пространства, успяват да моделират облика на този град и хората в него, защото те вече са част от живота му.

Прокрадват се незабележимо, приглушено, и някак интимно, за да разсеят всички по-негативни изражения и пак така безболезно да ни сблъскат с глобалната реалност на този свят.

Ние не ги смятаме за много по-различни от нас, но като представители на друга нация, те разгръщат нови и необичайни образи, превръщайки и нас самите в други хора, с достатъчно широки сърца и достатъчно широки възгледи.

Затова обичаме да се срещаме с тях, защото всеки път е приключение. А днес, заедно с Heineken, се пускаме по течението на глобализацията с разговор затова какво е да си "нов българин" с американеца Зак. Приятно ни е да ви запознаем!

V.S. От къде точно си, Зак?

З: Ню Йорк, САЩ.

V.S. Кога за първи път чу за България? Кога реши да дойдеш тук?
З: Имам много приятели от тук в САЩ, винаги съм знаел за България. Първата ми визита тук бе през 2003 година, но се преместих през 2009. 

V.S. С какво се занимаваш?
З: Всъщност работя като инвестиционен банкер.

V.S. Твоята работа ли е единствената причина да си тук в момента? Би ли останал, когато приключиш с ангажиментите си?
З: Намирам се в много удобно положение, в което мога да избирам къде да живея и къде да позиционирам своя офис. Щастлив съм да кажа, че съм превърнал София в свой дом.

V.S. И ние сме щастливи да го чуем. Кажи ни, защо толкова харесваш България?
З: Наистина харесвам тази страна. Обикновено избираш дали да си близо до море или до ски курорт, например. А тук имаш и двете на едно място. 

V.S. Какво би ти липсвало от Бългрия, ако си отидеш? 

З: Приятелствата, които създадох.

V.S. Къде най-много ти харесва тук? Кои са любимите ти места в София? 
З: Наистина харесвам активния начин на живот и тук е много лесно да имаш такъв. В близост с толкова планини и паркове не е изобщо трудно да се води истински здравословен начин на живот.

V.S. Ами в България?
З: Любимото ми място в България са Родопите. Толкова е спокойно там. Харесвам също много Созопол и Велико Търново.

V.S. Искаме да го чуем от теб! Къде тук сервират най-хубавата храна? Ако трябва да заведеш приятел на вечеря кое място би избрал?
З: Най-хубавата храна, която съм опитвал в момента в София се сервира в La Bottega на Шишман. Прекрасно място с италианска храна, вино и чудесно обслужване. Ако става въпрос за традиционна българска храна, харесвам "Под липите" в Лозенец. Ако искам да си припомня дома - Boom Burger е мястото.

V.S. Кажи ни нещо специфично за София, което не си виждал никъде другаде?
З: Лежерният начин на живот тук. Тази кафе култура, при която можеш да стоиш някъде с приятели с часове без някой да дойде и да те изхвърли от заведението. Нещо, коети мисля, че важи и за Европа, не само за София. В САЩ нямаме подобно нещо, защото там всички бързат. В Ню Йорк отиваш на вечеря, след това бързаш да посетиш някое събитие, а тук понякога самата вечеря може да е съчетана със събитието.

V.S. Как си с българския? Намираш ли го за труден език? 
З: Преминал съм вече три нива на обучение по български и въпреки това ми се струва много труден. През октомври започвам отново курс и ще се опитам да го подобря. 

V.S. Има ли дума в българския език, която не харесваш?
З: Никога не ми е харесвало да казвам "Съжалявам!"

V.S. А някоя, която няма еквивалент на твоя език?
З: В българския има различен глагол за всяко действие, който пояснява съществителното и смисъла на изречението. В английския има по-малко глаголи и съществителните са тези, които допълват смисъла на това, което казваш. 

V.S. Чувал ли си някакви митове и легенди за България преди? И ако да, какви? 

З: Най-често чуваното суеверие е, че ако жена постави чантата си на земята, ще изгуби пари. Смешно е, понеже съм попадал в ситуации, в които човек не може да седне на стол, понеже нечия чанта го е заела.

V.S. Как ти се струват българките?
З: Българките са най-красивите жени в света.

V.S. Еее, благодарим! А кои са позитивните и негативните черти на българите като нация?
З: България е прекрасна държава с много ресурси. И въпреки това, българите трудно го осъзнават и са много песимистични. Ако придобият малко самочувствие и си изберат прогресиращи лидери, които да ги представляват, биха могли да се справят много по-добре.

V.S. Намираш ли подкрепа от българи, когато ти е нужна?
З: Това зависи от кого търсиш тази подкрепа. Откривам, че потребителските услуги тук са ужасни. Когато се опитвам да говоря с хората на моя развален български обаче, те често обръщат разговора на английски, което е много мило в сравнение с Франция или Испания, където им се вижда абсолютно неприемливо да разговарят на английски. 

V.S. Как твоите роднини приемат това, което правиш и мястото, на което се намираш? Къде са те сега?
З: Семейството ми ме е посещавало няколко пъти и ми е много интересно, понеже тогава мога да видя всичко тук през техните очи. Те са запленени най-много от историята и всички руини, които изкачат между сградите.

V.S. Как прекарваш свободното си време?
З: Прекарвам го във физическа активност. Отделно обичам да излизам и да се наслаждавам на нощния живот в София, който е един от най-добрите в цяла Европа. Също много пътувам из България и извън България.

V.S. За какво още мечтаеш?
З: Споменах ли българските жени?! 



Източник: viewsofia





Коментари

горе