Сутрин в 7.00 точно със създателя на Уча.се



На 27 едва, той, наречeн с хубавото българско име Дарин, умее да очарова елегантно, да дава смисъл на околните дадености, да образова и да печели съмишленици едновременно, при това го постига с уникална, невероятна лекота.

Признава ни, че сутрин се събужда с мисълта какво може да бъде направено и днес, за да стане света по-смислено място за живеене. Роден визионер, супер целенасочен, умен и устойчив, този млад българин постави ново начало в обучението на подрастващите, като изначално пречупи начина, по който по-младите от него, утрешните двигатели на страната, възприемат ученето. Тема щекотлива, дълга, нелесна, но много интересна, щом си я говориш с него.

 

Дарин Маджаров е създател на платформата за видео образование "Уча се". Проект, набрал за двете години от раждането си небивала популярност, който показва при това реални и многообещаващи резултати. Проект, който е сред наистина важните неща, случили се в последно време в българското образование, и който изпраща младия предприемач в листата на най-смислените хора у нас. 

Създател на над 550 видео урока по Математика, Физика, Химия, Биология, Английски език и други, Маджаров мечтае да превърне Уча.се във виртуалната среда, която да вдъхва увереност и да вдъхновява за иначе тежката дума учене учениците от това, а най-вероятно и следващото поколение. Всичко това пъстроокият чаровник прави с голямо желание, себеотдаване и несъмнено удоволствие. И всяка сутрин, малко след 7, той става, за да е не само в час, но и в час заедно с децата. Ако се сетите за друг, който го прави в този толкова особен за българското образование момент, ще ви поздравим. Дотогава, да проследим заедно денят на този предприемчив съвременен Апостол. 

10.00
Кафето, офиса и, разбира се, уроците. Така изглежда всяка сутрин на Дарин и екипа му.
Всеки ден по един урок в различна сфера, за чиято съвременна и готина интерпретация се сработват умовете и душите на 36 души. Всеки - специалист в определена насока. Обикновено нещата вървят по две, учител и този, който прави дигиталната част на интерактивното обучение.

11.00
Обратна връзка с учители и ученици. Отговаряне на запитвания и даване на десетки поискани съвети. Обичайната сутрин за офиса на "Уча се" се изнизва неуловимо.

12.00
Следобедът започва, процесът е същият. Създаването на едно видео отнема средно между 15 и 20 часа. Съдържа информацията от един урок, преподаван в един единствен учебен час. Една шестица. Едни усмихнати родители. И едно дете, което не скучае, докато учи. Съвършена комбинация, иначе казано.

Самият Дарин е завършва с отличен успех образованието си в Германия, продължава с докторантура в Белгия, но се отказва в името на това да помага. Решава го в момента, в който осъзнава, че е по силите му. Започва по най-простия начин: помагайки на по-малката си сестра и съучениците й. Именно оттам се ражда идеята, че този модел ще сработи идеално с младите попълнения в училищата, далеч по-съвременни от школските методи, остарели до безпаметност, а и е далеч по-приятният вариант за усвояване на материала.

С помощта на няколко съмишленика, Дарин започва. Само за две години сайтът е оценен по достойнства от около 230 000! ученици, студенти, родители, преподаватели и медии. Наградите запълват офиса на Дарин, а за него най-голямата са отличните резултати и удовлетворението от това, че помага.

15.00
Къде са хората, в този час офисът изглежда по-скоро рехав? 
"Повечето хора предпочитат да работят от вкъщи. Защото това е креативен процес. Не винаги можеш да дойдеш в подходящо настроение в офиса, да почнеш да записваш веднага. Не си ли в настроение да записваш видео, то си личи. Не искаме да предаваме нищо друго освен положително внушение на онези, които ни гледат. То си личи, хората, които записват са с усмивка, забавляват се. И така, това се предава."

Но Дарин е винаги тук, освен когато му се налага да пътува из България, из различни училища, за да обмени опит и да разкаже и зарази с ентусиазъм още млади хора.

17.30
Работният ден приключва, плановете за бъдещето и развитето на "Уча се" - не. Определението за труда на Дарин Маджаров и екипа му, дава самият той в най-сбит вариант: "Ако мога да го опиша с едно изречение, това, което правим, е уроците за училище, за всеки ученик, да се превръщат в интерактивни видеа и така сложните неща да се предават на лесен и разбираем език."

На следващия ден, в този часовникарски точен, но определено надвремеви ритъм, тези 37 умни и талантливи хора ще продължат да работят за това, да превърнат едно от най-досадните неща за всички деца /и за родителите в почти еквивалентна степен/ забавно, лесно и интересно. И, най-важното, ефективно!



Пожелаваме на всички ученици, както и на Дарин, успехи, дръзновение, високи резултати и удовлетворение през учебната 2014/ 2015 година!

УЧА.СЕ можеш да намериш ТУК >>>



Източник: viewsofia





Коментари

горе