Плаж сред гората изумява на Равнища



И туристически обувки, и джапанки са необходими на всеки, който реши да отиде до хижа Равнища. До атрактивната местност се стига за малко повече от половин час с автомобил от Пловдив. Заради обходния път край Храбрино, построен заради отнесената от пороя подпорна стена, пътят се удължава с десетина минути. Разходката обаче си заслужава отвсякъде. Ако в Пловдив камъкът се цепи от жега, на поляните край хижата вечер якето е задължително. Няма и как да бъде по друг начин, защото надморската височина е 1300 метра.

Неслучайно на това място се намира и сградата на един от постовете на Планинската спасителна служба. Заради стратегическото си място районът е много обичан от любителите на планината. Има маркирани пътеки до различни хижи и други забележителности. Само на 2.30 часа е най-популярната местност в района хижа Здравец, до Бяла черква е 3.30 часа, а до Чернатица - 4 часа. Опашка от туристи се извива по горската пътека към Бойково, докъдето се стига през букова гора за около час и половина. Недалеч е и манастирът "Света Богородица". 

Хижата с алпийски покрив е пригодена за 62-ма туристи. Има санитарни възли, специално помещение за столова. Преди години стартира мащабен ремонт на старата сграда. В последно време обаче във всички туристически форуми се задава един и същи въпрос: Работи ли хижата? В някои сайтове дори още стоят телефоните за връзка и цената от 6 лева на легло. На практика обаче хижа Равнища не работи. Пред нея се търкалят счупени пластмасови столове и стара маса като спомен от скорошни бурни купони.

Туристите, които отдавна не са идвали в приказното място в Родопите, са изненадани, че освен на поход могат да отидат и на плаж. С ръка на сърцето те признават, че това е перфектното място за отдих. Хубавото на тази местност е, че можеш да се насладиш на няколко неща едновременно - току-що приготвена вкусна храна в големи порции, кътче за пийване на биричка, страхотен плаж с басейн. За предпочелите да отдъхнат за няколко дни сред природа има и нещо като хижа, която се намира точно до басейна. Голямата къща е в ретро стил - бяла със син покрив, искрящо червени врати и светлосини и жълти прозорчета. На поляната край басейна, обсипан с камъчета, човек може да събира тен на силното планинско слънце.

Никак не е случайно, че заради приказната природа много пловдивчани са решили да си направят малки или по-луксозни вили точно на това място. Хубавото е, че освен на личен транспорт хората могат да разчитат и на автобус до Равнища, който пътува четири пъти седмично. 



Източник: Марица





Коментари

горе