Родопчани с призив: Пазете ни лековитото дърво!



Историята за лековития бряст в рудоземското село Оглед бързо се разнесе и вече и хора от най-отдалечените райони на страната започнаха да посещават родопското селце.

По думите на местните хора интерес към огледския гигант има от десетилетия. Те и до днес все така услужливо разказват предаваната през поколения рецепта за лечение на ставни болки. Но напоследък са разтревожени, защото установяват, че дървото е наранено, вследствие на обелване на стъблото. "Ако продължава да се кастри по този начин, дървото може да загине"- заяви възрастен жител на селото.

"По препоръка на инженери лесовъди една трета от всяко дърво може да се окастри, но не и повече. Но не е допустимо така да се бели кората на стъблото"- заяви бившият кмет на селото Недялко Младенов. По думите му повечето от хората, които искат да се възползват от лечебната сила на бряста, обикновено спират някой местен и питат от коя част от дървото да си вземат. "Виждате, че има окастрени клонки"- добави той. Но има и хора, които на своя глава отиват да кастрят. Младенов сподели, че вече се налага да се мислят варианти как да предпазят чудодейното дърво. Обмислят идеята да сложат указателни табели. Но се чудят дали ще има резултат.

По думите на местните жители, всеки ползвател трябва да бъде отговорен. "Неволята води хората тук и те трябва да знаят какво точно да си отсекат, за да може и другия след тях, да се възползва"- каза жена на средна възраст. Кастрят се клонки и след като се обелят се приготвя отвара и с нея се правят компреси за болните места. 

От разговора ни стана ясно, че дървото се намира в частна собственост. В Оглед твърдят, че хората, които стопанисват имота, никога не са "бранили" дървото. Свързахме се с наследниците, които живеят в село Сопота. Те споделиха, че нямат против клони от дървото да се вземат, щом е за лек. Но и те се присъединиха към апела на огледските жители да не се наранява стъблото, защото това ще увреди бряста.



Източник: Родопчани





Коментари

горе