Роден е Христо Смирненски



Христо Смирненски е роден под името Христо Димитров Измирлиев в гр. Кукуш на 17 септември 1898 г. Учи до четвърто отделение в родния си град, след което родителите му го пращат в София при бащата на майка му да продължи образованието си. През 1908г. дядо му умира и Смирненски се връща в Кукуш. Завършва гимназия в родния си град.

По време на Балканската война през октомври 1912г. и Кукуш е освободен, но радостта е кратка. Изникват разни разногласия и избухва Междусъюзническата война. Пред опасността населението напуска Кукуш. Семейството на Христо Измирлиев, заедно с много други бежанци, се установява в София.

Христо се записва в Техническо училище, но помага в издръжката на семейството си, като продава вестници. Работи и като писар, касиер и печатар.

През 1915г.Сътрудничи на хумористичния вестник Кво да е, където за първи път се подписва с псевдонима Ведбал. Първите му творби са още наивни и повърхностни, но в тях личи чувството му за хумор. По-късно започва да праща стихове и фейлетони и в седмичните списания Българан, Родна лира, Смях и сълзи, Барабан и Сила. През 1917 за първи път използва псевдонима Смирненски, с който остава в класиката на българската литература.

През 1917г. постъпва като юнкер във Военното училище, но след потушаването на Войнишкото въстание (1918г.) напуска. През същата година Христо Измирлиев издава първата си хумористична сбирка Разнокалибрени въздишки в стихове и проза под псевдонима Ведбал.

През 1919г. започва да излиза седмичното хумористично художествено-литературно списание Червен смях, което оказва решаващо въздействие върху идейното съзряване на Смирненски. До 1920 Христо се развива изключително като поет хуморист и сатирик. Неговия истински лирически дебют е стихотворението Първи май.

През февруари на 1922 е отпечатана и стихосбирката Да бъде ден!, която има и второ издание в края на същата година.

През 1922-1923г. издава хумористичното списание Маскарад.

През 1923г на 18 юни умира от туберкулоза.



Източник: Актуално





Коментари

горе