С вода на две хилядолетия Белащица празнува 10 века



Минерална вода „Хисар” известна като вода на императори, ще се лее на празника, с който жителите на Белащица ще отпразнуват 10 вековната си история.

Селището свързва основаването си с разселването на ослепените Самуилови войници след битката при с. Ключ. Те били дарени от Василий Българоубиец на Филипополския управител Никифор Скифий като благодарност за решаващата му роля в спечелването на битката.

15 000 ослепени български воини поставили началото на селището наричайки го първоначално Беласица.

Същите Самуилови воини по-късно през 1020 г. са участвали в съзиждането на манастрира „Св. Георги”, който е паметник на културата и е преживял не малко  опустошения. През 1364 г. е погазен от нашествието на османските орди, възстановен през 18 век, той бива опожарен през 1878 г. при отстъплението на османската армия в края на Руско-турската война.

Жителите на Белащица се гордеят и с чинар на повече от 1000 години, за който легендата разказва, че е донесен от района на с. Ключ от същите Самуилови войници, които са родоначалници на селището. Този растителен вид е характерен за района на с. Ключ и е нетипичен за Пловдивския.

Местните се гордеят и с факта, че в поемата „Неразделни” на Пенчо Славейков е описано същото това дърво, а самият поет редовно е летувал в Белащица още от дете. Там прочутия му баща Петко Р.Славейков го завел, за да търсят лечение за заболяването му.

Днес наследниците на гордите Самуилови воини празнуват 1000 годишнината на своето селище като празниците стартират с „Ден на изобилието” на 20.09 с участието на самодейни състави, на 21 продължават с „Ден на Белащица” - молебен отслужен от Митрополит Николай и завършват на 22.09. с „Ден на децата”.

Празниците на Белащица са подкрепени от бизнесмена Димитър Консулов, който дари минерална вода „Хисар” за организирането им.  



Източник: Марица





Коментари

горе