Пътуваш до село - печелиш таблет



Държавата удря рамо на три уникални места в Пловдивско, за да станат по-привлекателни и атрактивни за туристите. Тези, които си направят домашна или организирана екскурзия, могат да спечелят таблет, фотоапарат или туристическа раница. Късметлиите ще се определят чрез томбола, организирана от Министерството на икономиката и енергетиката.

Ведомството стартира инициатива за популяризиране на малко известни културни и природни забележителности в България. В списъка на обектите са подбрани 50 исторически паметници, природни феномени и етнографски комплекси. Идеята на кампанията е да се насърчат туристите да посетят посочените места и да се насладят на красотите им. Предложените интересни маршрути пък ще стимулират всички сектори на вътрешния туризъм. 

Онлайн формулярът с 50-те обекта вече е качен на сайта на МИЕ. Всеки, който иска да участва в начинанието, може да го изтегли оттам. Той ще действа на принципа на Стоте туристически обекта. В списъка има място за печат от всяка една забележителност. Запалените туристи, които съберат минимум десет печата при посещенията си, могат да участват в томболата, за която са приготвени десет туристически раници, пет таблета и пет фотоапарата. 

Сред предложените за посещение места в Пловдивска област е живописното село Косово, в което е запазена типичната възрожденска родопска архитектура от XIX в., откогато са и повечето останали до наши дни къщи. Там има 63 паметника на културата, от които 5 с национално значение. 

Калоферската екопътека Бяла река пък е изградена в ждрелото на едноименната река в НП Централен Балкан. Дълга е 1830 м, минава по осем моста с обща дължина около 80 м, близо 400 м вградени в земята стълби и над 85 м дървени стълби и платформи.

Третият пловдивски обект е Червената църква край Перущица. Повечето от български и чуждите изследователи се обединяват около идеята, че тази ранновизантийска базилика е била изградена в края на V или началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Наскоро обектът беше реставриран с европейски пари.



Източник: Марица





Коментари

горе