Новата BG икономика: "СМС-С" разработи зарядно за локомотив



Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.
Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.
Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

ДАНИЕЛ ЖИВКОВ

„В България има огромно поле за изява и много неразработени ниши, в които човек може да намери реализация, ако положи съответните усилия в областта на образованието“. Това е тайната на успеха според Стефан Чобанов - собственик на фирма „СМС-С“.


Завършва висшето си образование в Минно-геоложкия университет, a след това и докторантура, която прераства в преподавателска дейност. В труден момент, без жилище и без нормални средства за съществуване, получава покана за високо платена работа в рудник Челопеч. Назначен е за Зам. главен енергетик и началник на електролаборатория, но предприятието изпитва проблеми и макар Стефан да се подписва под големи суми, получава само месечен аванс. След няколко години напуска и отваря сергия на пазара, която се оказва изключително доходоносна и за кратко успява да спести достатъчно, за да стартира собствен бизнес.
През 1995 г., заедно с двама съружници, създава фирма „CMC“. Позиционират я в гр. Пирдоп, за да работят с основните печеливши минни предприятия в страната. Започват с малко оборудване, но постепенно го обогатяват, а клиентите започват да им възлагат все по-големи поръчки.


Сега Стефан е едноличен собственик и управител, тъй като изкупил дялове на двамата си съдружници, поради различните им темпове на работа. Със съдружниците си е в прекрасни отношения, като дори единият е директор във фирмата.


Дейността на „СМС-С“ е пълен електроинженеринг на електрически уредби и инсталации за минната, металургичната и химическата промишленост и енергетиката. Фирмата изпълнява различните етапи от инвестиционното строителство и поддръжката на електрически уредби.


Едно от направленията, с което от „СМС-С“ се занимават, е асемблирането на ел. табла. При него водещи световни производители доставят необходимите детайли, които след това „СМС-С“ сглобява. Фирмата създава ел. табла и по собствени конструкции, когато на пазара няма подходящ за дадени условия продукт.
„СМС-С“ се занимава и с процес контрол. Преди да бъде пуснат ток в даден обект, трябва да се изпълни сериозна тестова работа. За целта във фирмата работи независимият орган „СМС-С Контрол“. Той изпълнява и самостоятелна дейност, но може да осъществява контрол и на обекти, монтирани от фирмата майка.
Тя разполага с богата мобилна работилница, защото понякога монтажните й бригади работят на разстояние с месеци. Фирмата имаме абканти, гилотини, инструменти, стационарни машини за механообработка.


Друг ключов дял от дейността на „СМС-С“ е ремонтът, реконстукцията и модернизацията на електрически уредби и системи, наречен „ретрофит“. Той се налага при изхабено оборудване. „Ние сме първите в България, изпълнили пълен ретрофит на уредби средно напрежение. В последно време процесът се подпомага от наличието на мощни софтуерни продукти. За щастие се сдобихме със SolidWorks - един от най-добрите софтуери за 3D проектиране. С него ни снабди фирма ДиТра. Досега със SolidWorks не сме регистрирали дори милиметър грешка“, с радост споделя Чобанов.
За ретрофит на електрическа уредба в експлоатация се налага инсталацията да бъде спряна, понякога и за 10 часа. „Стараем се да оптимизираме времето. Рекордът ни за изпълнение на такъв ретрофит е 100 мин., в които влиза снемане на напрежението, демонтаж на старото оборудване, преработване, монтаж на новото оборудване, провеждане на всички изпитвания и пускане в експлоатация“, с нескрита гордост заявява собственикът.


Един от основните служители на фирмата, занимаващи се с 3D проектиране е Георги – син на Стефан. Детската му мечта била да се занимава с архитектура. 11 стотни обаче не му стигнали, когато кандидатствал по специалността. Затова се насочил към електроинженеринга. За 12 г. в „СМС-С“ се е специализирал в много области.
Георги е основният шофьор на „СМС-С“ в руднични условия. От него научаваме, че в мините се кара с 10-15 км/ч. „Скалите почти се опират в огледалата на камиона. Разминават се огромни машини при ниска видимост, въздухът не стига. Всеки път на излизане, виждайки светлината в края на тунела си казваш „ох“,“ разказва младежът.
Във фирмата работят 25 души, повечето от тях са под 30 г. Основната част от служителите са инженери с профил Минна електроенергетика. Няколко от тях имат докторска степен. За работниците си фирмата е осигурила клуб, механа, фитнес и зала за тенис.


„СМС-С“ е работила за всички минни предприятия в страната, както и за много от металургичните, а по отношеине на енергетиката основно за ТЕЦ „Марица Изток“ 2. „Имаме постижения в областта на химията като изпълнители на обекти на френска фирма. За научна организация от Донецк, направихме разработка на зарядни устройства на акумулаторни електролокомотиви. Работили сме и за Министерството на отбраната на САЩ. Внедряване и поддръжка засега изпълняваме само в България, но работим в посока разширяване на хоризонтите си“, отправя поглед към бъдещето Чобанов.


Фирмата разполага и с учебен център, в който се обучават както кадри на „СМС-С“, така и студенти. Стефан е доцент в МГУ и води дисциплината „Монтаж и експлоатация на ел. съоръжения“ на четвъртокурсници. Обучението по тази дисциплина от няколко години се провежда в учебния център на фирмата и е изцяло за нейна сметка.



Източник: Труд





Коментари

горе