Рилският манастир е най-посещаван от чужденците



Рилският манастир привлича най-много чужденци. Това заяви зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев по време на пресконференция във Варна.

"Същевременно, потенциалът, който България има е толкова голям, че понякога ние дори не успяваме да открояваме тези обекти, които могат да бъдат лансирани", коментира Ботев.

По думите му големият проблем на България не е липсата на обекти, а това, че не можем да ги превърнем в туристически атракции. "Ние имаме 43 000 паметника, които са регистрирани като културно-историческо наследство в България", заяви зам.-министъра на туризма, като подчерта, че именно там трябва да бъдат насочени усилията в близките няколко години.

Ботев допълни, че приоритетно трябва да се инвестира в културно-историческо наследство, инфраструктура до съответните обекти, и всичко, което е свързано с чартърни линии и осигуряване на по-висок поток.

"Работи се в тази посока. Може би до края на годината ще има договор с Китай, който ще осигури сериозен брой туристи, осигурени със съответния въздушен коридор и превозвач”, каза още Ботев. Той добави, че в Министерството на регионалното развитие има конкретна програма в следващия програмен период, която е в размер на 112 млн. евро. Бенефициенти по проектите могат да бъдат общини и неправителствени организации на регионално ниво.

Подписан е и меморандум в Санкт Петербург, визиращ възможността за развитие на два допълнителни продукта – културно-исторически туризъм по стъпките на Руско-турската война и религиозен туризъм. Ботев посочи, че има много голям интерес от страна на Руската православна църква и вече се разработват и конкретни маршрути.



Източник: economic





Коментари

горе