Откриха базилика в античен град



Наши и американски археолози се натъкнаха на ценни находки при изследването на древното селище Хераклея Синтика край храма на Ванга. Сред най-важното им откритие е базилика, която ще бъде проучвана основно следващата година.

„Работихме и по намерените в античния град три магазина, които са част от градската инфраструктура. Търговските обекти са функционирали между 3 и 5 век след новата ера по време на римската епоха. Намират се в северната част на римския форум. В тях имаше много и различни монети. Намерени са мраморна и керамична украса, театрални маски, които най-вероятно са се продавали в магазините", заяви директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов.

Дейността на археолозите се финансира от Американския научен център и от държавата. Ръководител на разкопките е доц. д-р Людмил Вагалински. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели и оловни тежести за прашка. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан. Намерените наскоро ценни находки са дадени за реставрация в Археологическия институт с музей към БАН, след което ще бъдат изложени в залите на музея в южния град.



Източник: Стандарт





Коментари

горе