Армията ни разбива руските войски в Добруджа



С акад. Григор Велев разговаря Румен Леонидов

- Акад. Велев, в предишния разговор стигнахме до 1916 г., когато Румъния влиза в Първата световна войната като съюзник на нашите врагове...
- На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния. Това налага българското командване да прехвърли 3-та армия под командването на ген. Стефан Тошев на т.нар. Добруджански фронт. Армията ни провежда няколко последователни военни операции, в които постига три блестящи победи, разбива румънските и сръбските войски. Тогава Русия, като съюзник на Румъния, изпраща цяла армия на помощ в състав.

- В какво по-точно се изразява тази помощ?
- Това са две руски пехотни дивизии, една конна руска дивизия, една пехотна дивизия от сърби и хървати, живеещи в Русия, както и един артилерийски руски корпус. На бойното поле руско-румънските сили са 70 дружини срещу 43 български и 19 съюзнически.

- Моля Ви де се спрете по-подробно на победите на българската кавалерия, за които родната ни историография мълча цели 45 години...
- Българската кавалерия, под командването на ген. Иван Колев провежда поредица от победоносните походи.
Интересен историческият факт е, че, когато командването ни научава, че към фронтовата линия се съсредоточава руски казашки кавалерийски корпус в помощ на румънската армия, това създава известен смут – как ще реагират българските войници при насрещен бой с руските войници – нашите освободители.

- Как е преодолян този смут?
- Чрез красноречивото обръщението на ген. Иван Колев към българските кавалеристи: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи за обединението на България!”

- Какво е съотношението на военните сили?
- Дивизията на ген. Иван Колев е в състав от 7 000 кавалеристи, които са въоръжени с дълга шведска сабя за фронтална атака и една къса шведска сабя за близък бой. Срещу българската конница се изправят 18 000 руски кавалеристи, въоръжени с пики и саби, облечени в кавалерийска броня. Съотношението на силите е 1 към 2.5

- Какво се случва на фронта?
- Българската кавалерия, вдъхновена от призива на своите командири, че ще се бият за защита на Родината си, успешно разбиват руския казашки кавалерийски корпус и прославят силата на българската кавалерия. След десетилетия командващият танковите армии на Вермахта, фелдмаршал Гудериян, казва: „Учил съм се на танкова война от действията на конницата на ген. Колев в Добруджа.”

- Кои са другите по-важни битки в защита на родината ни?
- Битката при Добрич. На 5 септември 1916 г. 61-ва руска пехотна  дивизия, подпомогната от 6 ескадрона, атакува българските войски. При развилото се сражение руските ескадрони са избити до крак от българската артилерия, а пехотната дивизия е изтласкана като загубва половината от състава си. По този повод Васил Радославов пише: „При Добрич беше унищожена една легенда. Нашите войски с бляскава доблест победиха руските. Някогашните буйни русофили станаха много тихи, а малките русофили се прехвърлиха в нашия лагер.”

- По-късно българската войска атакува Кубадинските позиции...
- Да, там армията преминава в отбрана срещу три пъти по-голям противник. Привечер конницата на ген. Иван Колев атакува и обръща в паническо бягство руско-румънските части. На 19 октомври 3-та българска армия започва атака на Кубадинската крепост. Нашите сили правят пробив чрез атака „на нож”, която продължава цели 6 часа. Руската дивизия е разбита. Пленени са 28 руски офицери, 2800 руски войници и бойното им знаме. По-късно са пленени и други две знамена на други руски дивизии.

- Стига се дотам, че българските войски превземат Букурещ...
- Букурещ действително е превзет от българските и съюзнически сили. Две български дивизии преминат река Дунав. Първа шопска дивизия разбива две румънски дивизии и в началото на декември влиза победоносно в Букурещ. На централния булевард на румънската столица нашата 1-ва пехотна дивизия провежда парад на победата. България триумфира!
По-нататък българската войска достига р. Серет в Молдова, където разгромяват напълно румънско-руските части, като пленява бойните знамена на казашките полкове на т.нар. „дива дивизия”, смятана дотогава за непобедима. По този начин цяла Добруджа е освободена.

- Но руският черноморски флот напада град Варна..
- Действително на 27 октомври 1917 г. 24 руски военни кораба откриват огън по Варна. Два руски хидроплана бомбардират града. В защита на българите се появяват две немски подводници, които разпръсват и прогонват корабите на руския черноморски флот.

- През есента на 1917 г. започва Октомврийската болшевишка революция, как се отразява това на бойните действия? 
- Революцията в Русия избухва под ръководството на Ленин. Това събитие дава тласък на антивоенните настроения по фронтовете. На 22 декември 1917 г. Русия излиза от войната. Тя започва преговори в Брест-Литовск за сключване на мирен договор.

- Как се развиват отношенията ни със северната ни съседка?
На 7 май 1918 г. Румъния излиза от войната след подписване на Букурещкия мирен договор. След освобождаване на Добруджа е въведена българска администрация само в Южна Добруджа. Северна Добруджа не  е дадена на България в съответствие с предварителната оферта на Централните сили. Тя е подчинена на кондоминиум (съвместно управ¬ление) на Централните сили. У нас това решение на Германия и Австро-Унгария предизвиква бурни протести. Българските управници са упреквани, че не могат да защитят националните ни интереси при сключване на мирен договор с Румъния. Отправени са остри упреци към съюзниците ни - Германия и Австро-Унгария, които не признават правото ни върху изконните ни и международно признатите ни права върху Северна Добруджа. На 3 март 1918 г. е сключен Брест-Литовският мирен договор, в който при подписването участва и България като страна, представена от министър- председателя си д-р Васил Радославов.



Източник: Животът днес





Коментари

горе