Ето такива трябва да са всички градски паркове в България



Нови широколистни и иглолистни дървесни видове обогатяват растителния фонд на обновения градски парк "Св. Георги" в Добрич. Това съобщи Ганка Пенева, главен специалист "Озеленяване" в общината.

Новите дървесни видове са с по-особени качества, за да се открояват като акценти на фона на съществуващата паркова растителност. Премахнати са стари и опасни дървета и те са заменени с нови, по-подходящи видове. Използвани са различни дървесни видове – с различна окраска, форми на короната (пирамидални, плачещи, с червени листа, пъстролистни).

Добавени са повече цъфтящи дървесни видове, като магнолии, церциси (по-известни в България като Див рожков или Дървото на Юда), предаде агенция "Фокус". От храстите по-интересна е лагерстремията (индийски люляк), за която от общината се надяват да бъде опазена, защото няколко екземпляра вече са откраднати.

Пенева допълни, че това се е случило и с част от магнолиите. "Апелът към гражданите е: "Да пазим това, което създадохме, защото то ще радва всички", отбеляза тя. Нова придобивка в парка са създадените острови в езерото, където е засадена водолюбива растителност – водни лилии, калии, ириси, които растат във водна среда.

Обновяването на растителността в основния парк на добруджанския град е част от разнородните дейности в рамките на общински проект "Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк "Св. Георги".

"Благодарение на друг проект за трансгранично сътрудничество, ще бъде обогатен дървесният фонд на града с нови 400 вида, като част от тях също ще попаднат в този парк", съобщи зам.-кметът "Икономическо развитие и европейски фондове" инж. Надежда Петкова.



Източник: iNews





Коментари

горе