Родни изобретения шашкат Европа и света



Родни и чужди изобретения шашкат посетителите на тазгодишния Есенен технически панаир в Пловдив.

На неговото 70-о издание посетителите могат да видят най-модерните технологии, машини и оборудване от водещи компании в сферата на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.

Участват изложители от 37 държави, а за гостите на панаира са подготвени 30 световни, европейски и български премиери на нови продукти технологии. Изложението ще продължи до тази събота. Екип на „Новинар” разгледа някои от представените иновации от световен, европейски и български мащаб. Несъмнено хитовете на панаира са роботът за изцяло автоматизирано ин витро оплождане родно производство и българският електромобил.

На изложението могат да се видят и различни соларни системи, ново поколение LED и диодно енергоспестяващо осветление, автокозметика и професионални почистващи препарати, машини, онлайн система за изработка на персонализирани календари и др. Роден бизнесмен от Пловдив дори демонстрира автоматична изработка на мартеници.

Сред новостите е енергоспестяващ материал, който се поставя върху стъклото или щорите и снижава 2 пъти разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Технологията „INFLECTOR” е разработена от конструктори от НАСА. Икономическият ефект от прилагането на енергоспестяващата система достига до 40-60 на сто в зависимост от годишното време и площта на помещението.

Материалът „INFLECTOR” е тестван успешно и се прилага повече от 10 години в строителната, търговската и военната промишленост в САЩ, Канада, Австралия, Русия, Китай и други страни. Производител на материала е FLEXcon corp. от САЩ, а вносителят у нас е бургаската фирма СПЕКТЪР ИНВЕСТ БГ.

Новост на родния пазар е и течното топлоотразяващо покритие за вътрешни стени и тавани ИЗОМАКСТЕРМ, което предпазва от мухъл и конденз и е много подходящо за очуканите родни панелки. Материалът се полага като латекс. Той е разработен изцяло в лабораториите на столичната компания „Изомакс-Байчев” ЕООД и е едно уникално, достъпно за всички граждани, решение за вътрешна топлоизолация.

Тази година панаирът се размина без автомобилно изложение. Единствените марки, които бяха представили свои модели, бяха „Шкода” и произведените в Ловеч коли на „Литекс моторс”. Кризата се е отразила негативно на панаира, много от откритите площи стоят празни, а преди години човек не можеше да се размине заради многото представени продукти, коментираха посетители.



Източник: Новинар





Коментари

горе