Село Могилица се бори за приза "Селище - пазител на традициите"



 Смолянското село Могилица се бори за приза „Селище – пазител на традициите"- съобщава кметът на Могилица- Митко Чочев. Родопското селце е в неравна битка с Велико Търново и Перник. Гласуването продължава до края на месец ноември.

По думите на кмета, засега Могилица има преднина пред Велико Търново. Факт е, че градовете, с които се съревновават са многохилядни, а Могилица е с 500 души население и единствено приятелите и гостите на района ги подкрепят.

Оказва се, че родопското селце е номинирано от гости, които са оценили красотата на това кътче в Родопите и усилията на местните институции да съхраняват традиционните занаяти и обичаите. 

Преимущество на Могилица е и превърналата се в символ на селото пластика от огромни лъжица и бъклицата. Лъжицата е с дължина 4,15 метра с вместимост 58 литра, а бъклицата е с вместимост от 158 литра. Кметът припомня, че преди 6-7 години, тъй като празника на селото е празник на народното творчество, местния занаятчия Минчо Минчев е изработил и показал лъжицата и бъклицата, с внушителни размери като експонати в изложба. След като те са били закупени и дарени на кметството в селото, са направили пластика от тях, аранжирайки ги в центъра на селото със стар вековен бук и се е оформила атракция и кът за почивка.

„С течение на времето тази пластика се превърна в символ на Могилица и аз призовавам хората, които са се снимали до пластиката, а сигурно са направени над 1 млн. снимки, да ни подкрепят в гласуването”, апелира Митко Чочев. 



Източник: Родопчани





Коментари

горе