Щастливи лауреати по IT са първокурсници в СУ



От Софийския университет (СУ) очаквам най-доброто, защото е най-реномираният. Когато някой каже Университетът, се сеща за СУ, което не е малко. Това заяви за БГНЕС Кристиян Боянов, възпитаник на Природоматематическата гимназия в Монтана.

Кристиян е първокурсник в СУ, лауреат от Националната олимпиада по Информационни технологии на 3-то място в генералното класиране и на 1-во в категория "Уеб приложения". Било му е като детска мечта да учи именно в СУ. Положил е много труд и работа, за да стане лауреат, но както сам казва целите понякога се постигат трудно.

По традиция Софийският университет (СУ) приема лауреати от различни олимпиади, които не полагат кандидат-студентски изпити, за да бъдат приети в желаната специалност.

Васил Пашалов, също лауреат на тази олимпиада се чувства горд със себе си от постигнатото. Спестих един изпит и влязох в най-добрия университет в България, каза шеговито той. Васил е избрал да учи "Софтуерно инженерство" във Факултета по математика и информатика в най-стария университет у нас. Според него тази специалност е най-перспективната в СУ. Пашалов се е класирал на 5-то място с проект по информационни технологии за създаване на 3D обекти. Идеята на проекта е да може да се създават 3D обекти в WEB пространството, които се използват при създаване на филми или игри. След като завърши, младото момче очаква да бъде подготвено на много добро ниво, така че да може да си намери работа за в бъдеще и да може да се развива.

Компютърните науки, а и не само, свързват първокурсниците Здравко Андонов и Димитър Узунов. Двамата заемат почетното първо място от цяла България на IT олимпиадата в категорията "Приложни програми". Те са разработили приложение за мобилни устройства. Идеята им е била да направят начин, по който хората да релаксират чрез мобилния си телефон. Приложението събира различни данни от потребителя като пулс и предоставя различни методи за релакс чрез упражнения. Здравко се чувства добре след като е влязъл в Софийския университет. Спестих си един изпит, което беше много хубаво, защото другите си учиха за изпитите, а аз си почивах, каза той. Държал е да учи именно в този университет, тъй като смята, че в България и особено в IT-сферата СУ дава доста добро образование.

Очаквам от образованието си да ми даде различни полезни знания, които ще ми помогнат в бъдещата реализация. Със сигурност университетът има какво да предложи, заяви пък Димитър Узунов.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе