Канев: Колкото повече даваш, и Господ повече ти дава



"Не питайте много, понеже ще плача. От радост, разбира се. Много съм трогнат, нямам думи да изкажа колко съм благодарен на моите съграждани тук, че дойдоха масово да ме видят и да открием този голям, хубав културен дом" , сподели развълнувано канадският милиардер Игнат Канев при откриването на новия "Канев център" в родното му село Горно Абланово.

На 88-ия си рожден ден той бе заобиколен от много съселяни и приятели, а заедно с него бяха и най-близките му хора – съпругата му Диди, дъщерите му Кристина-Мария и Анна-Мария и първородната му внучка, петмесечната Игнатия-Анна, която бе облечена специално за случая в народна носия.

Откриването на центъра, който е построен на мястото на старото читалище, бе истински празник и за селото, и за самия Игнат Канев. Той призна, че в студените канадски нощи, когато е имал трудности в началото на живота си там, го е топлела единствено мисълта за родното Горно Абланово. Той е отгледал и дъщерите си със спомените си, а част от този разказ може да бъде намерена в биографичната книга "Пътят на Игнат Канев". Изданието съвместно с писател от Канада се подготвя от двете дъщери на строителния магнат и би трябвало да е готово до края на следващата година. Специално за рождения ден на баща си обаче Анна-Мария и Кристина-Мария бяха подготвили с помощта на Русенския университет 300 бройки от първата глава на книгата, преведена на български, която раздадоха като подарък на присъстващите.

Игнат Канев получи много поздравления и подаръци за празника си, стана почетен член на читалището, бе удостоен с плакета на община Борово, а богатата фолклорна програма сгря душата му, докато дъщерите му играеха българско хоро. И двете говорят много добре български, а голямата гордост на Канев е, че в българската църква в Торонто в момента 60 деца учат български.

Преди да пререже лентата на новия културен център, Игнат Канев и семейството му засадиха символично фиданки от канадски клен пред сградата - за да напомнят за връзките между Горно Абланово и Канада. Самият център бе осветен от русенски свещеници, като в него ще има библиотека, зала за културни инициативи и дори ще се ползва за сватбени ритуали и кръщенета.На 88-ия си рожден ден Игнат Канев си пожела само две неща – здраве и още внуци, които да радват семейството му.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе