Вдигат пенсиите, но и възрастта за пенсиониране



Сериозни промени в социалната сфера. От догодина пенсионната възраст тръгва нагоре, вдигат и осигуровките за пенсия и безработица, по-малко хора ще получават инвалидни пенсии, информира Нова ТВ.

Всички тези предложения на социалните експерти бяха одобрени от финансовото министерство в документ, с който Нова ТВ разполага.

С 2.4% ще се увеличи пенсията от юли догодина показват разчетите на финансовото министерство. Така

минималната пенсия ще нарасне точно с 3 лева и 9 стотинки.

И още  – пенсионната възраст ще расте. Експертите са стигнали до три варианта как това да се случи. Най-вероятно ще се увеличава и осигуровката за пенсия – с 1% от 2015 и още един от 2019 г.

След последното си заседание социални експерти са стигнали до единодушно решение –

възрастта за пенсиониране ще расте.

"Тази мярка е глупава, тя нищо не води след себе си", смята Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

Възможни са три варианта. Първият е възрастта за мъжете и жените да расте с по 4 месеца. И така докато мъжете станат 65 години, а жените – 64 години.

Вариант втори – възрастта на мъжете започва да расте с по месец, а на жените с по два. И така докато мъжете станат 65 години, а жените - 63 години. И трети вариант – същото увеличение на възрастта, но докато жени и мъже се изравняват на 65 годишна възраст.

С кой от трите варианта следващото правителство ще връща доверието ще разберем едва след формирането на кабинет. Той обаче ще трябва да обмисли и още едно предложение. Вдигането на осигуровката за пенсия с 1% от догодина и още веднъж от 2019 г.

Еднократно от догодина ще нарасне и вноската за безработица.

И ако това би затруднило бизнеса, то държавата ще спечели. Увеличенията ще донесат на бюджета на НОИ допълнителни 309 млн. лева.

Една от основните теми, които са обсъждали експертите е кога и как ще започнат да работят професионалните фондове. И тук има няколко варианта. Основно те предлагат да се отложи датата, в която започват да изплащат парите. Например до 2017 или 2029 г.

Предлага се и вдигане на възрастта за пенсиониране с по 6 месеца. Планира се и въвеждане на възраст за полицаи и военни и хора, които работят при тежки условия на труд, каквито са миньорите например.



Източник: Вести





Коментари

горе