Народът си иска бойната авиация



Бойните демонстрации на армейската авиация на летище „Враждебна“ на 11 октомври надминаха и най-оптимистичните очаквания. Близо 50 000 души се стекоха на летището, за да видят въздушните ни асове. Може би още толкова не можаха да стигнат до пистата и гледаха демонстрациите от колите си, задръстили бул. „Ботевградско шосе“ и част от северния район на София. Футболен мач между ЦСКА и „Левски“, дори на националния отбор, не е парализирал столицата, както сториха армейските летци. Редакционният екип на „Преса“ взе разстоянието от Подуене до Враждебна - около 5 км, за 2 часа със служебната кола.

След края на шоуто публиката пипаше самолетите като свещени икони. Млад татко дори помоли пилот на МиГ-29 да отвори капака на кабината, за да хвърли вътре пъпа на бебето си, и го прегърна за снимка. Накрая, когато авиаторите се строиха, множеството ги изпрати с овации като филмови звезди. Бях там и за пръв път от много години видях ентусиазъм, който обединява.

Но ето че експерти на ГЕРБ обявиха: „Служебното правителство с неясни мотиви е разрешило този „пир по време на чума“. “Бивш военен министър от близкото минало, известен с пристрастията си към определена марка изтребители, обаче призна, че „в реалния живот не е важно кой самолет прави по-остър завой“. Имаше предвид МиГ-29, защото тъкмо смая публиката с виртуозна маневреност.

Но нека разсъждаваме без емоции, а с факти. Авиошоуто на летище „Враждебна“ беше бойна тренировка, а не цирково изпълнение. Вместо да тренират над полето, летците го сториха над София. Показаха как се блокира летище, показаха маневрен въздушен бой, атака по земни цели, въздушен десант, евакуация на ранени. А изпълнението на фигурите „кобра“ от командира на ВВС ген. Румен Радев (за пръв път от български пилот - б. а.) и „камбана“ беше подарък за зрителите. На тази проява ВВС изгори 26 тона керосин. Цената му е около 62 400 лв. Част от горивото обаче е осигурено от спонсори.

Нека сега да си спомним, че когато правителството на ГЕРБ падна от власт, гръмна скандал с безцелните разходки на хора от кабинета с вертолети „Кугър“ и самолети „Спартан“ на ВВС. Стана ясно, че военната ни авиация е била източена с около ­

800 000 лв. Това е само цената на горивото. Изчерпан бе и летателният ресурс на вертолетите „Кугър“ и от тях остана само един да лети. Младите пилоти от авиобаза Крумово нямаше на какво да тренират.

Ами това е. Мисля си - дали не е прав известният ни културолог проф. Иван Маразов, който веднъж заяви, че злобата и завистта са ни генетично наследени още от траките. Друго обяснение нямам.



Източник: pressadaily





Коментари

горе