Академик Стефан Воденичаров: Политиците да загърбят ежбите поне за година и половина



Академик Стефан Воденичаров СНИМКА: Йордан Симeонов

- Академик Воденичаров, защо според вас нови избори са пагубни за България? Вече прозвучаха призиви за избори до дупка.

- Защото през последните години се натрупаха страшно много проблеми - и в икономиката, и в социалния живот, и в задълженията на държавата към обществото, които не търпят отлагане. Ако своевременно не бъде създадено правителство със стабилна парламентарна подкрепа, не ни чака нищо добро. Преминем ли в режим на избори до дупка, убеден съм, че просто ще се повторят резултатите от 5 октомври или още по-зле - към урните ще отидат все по-малко граждани.

- Това е така, но засега трудно може да се очертае стабилно мнозинство.

- Засега. Затова според мен цялото общество трябва да накара политиците, на които е гласувало доверие, да загърбят своите политически пристрастия и лични цели. И да седнат да работят здраво за решаване на купа от проблеми. В момента отечеството е в опасност. Не казвам силна дума, това е истината.

- Има една много тънка граница между отговорността пред обществото и отговорността пред избирателите, които са гласували за определена политическа сила. Затова политиците често казват, че не могат да отстъпват от ангажиментите, които са поели пред своя електорат.

- И това е вярно. Но нека първо да говорим за приоритети. Най-големият от тях е България! Всичко друго е следствие. Ако някои политици искат да оставят следа в историята, трябва да се съобразят с този факт и да предприемат съответните стъпки. Себичните - тези, които поставят интересите на партията пред интересите на обществото, скоро ще слязат от политическата сцена.

- Като казвате стъпки, имате предвид компромиси ли?

- Когато става дума за спасяване на държавата, не може да се говори за компромиси. Всяко решение, което ще помогне за излизане на страната от дълбоката криза, не може да се нарече компромис, а работа за отечеството. Разберете, ние не се намираме
в нормална  ситуация, за да  следваме стриктно всяко партийно обещание.

В името на голямата цел - стабилизацията на страната, трябва да оставим за утре по-малките обещания. Времето ще ни оправдае.

- Ясни ли са първите решения, които трябва да спрат потъването надолу?

- Ясни са, убеден съм, че повечето политици го разбират. И затова казвам, че временно трябва да загърбят различията и противоречията и поне за година - година и половина, да си подадат ръце в името на България. А след това нека се връщат към политическите борби и ежби.

- Вие определено сте привърженик на по-широка коалиция?

- Не става дума за широка или тясна коалиция, а за национално отговорно поведение.

- Но ето че дори партии с почти идентични програми като ГЕРБ и Реформаторския блок още не намират пътя едни към други. Защо?

- Ще ми се да мисля, че първият кръг от преговорите целеше само проучване на мнения, обсъждане на варианти и тяхното влияние върху обществото. Сега предстоят по-сериозните и по-отговорни разговори.

- Каква бе целта на срещата, която направихте с ръководството на ГЕРБ?

- Вижте, БАН умее да носи своята отговорност пред обществото. Казвам това, защото преди време към нас, учените, се обръщаха с упреци, че се затваряме в кабинетите и лабораториите и не участваме активно в обществения живот. Може и да са имали право. Затова сега съм особено радостен, че ние, учените и едни от най-успешните индустриалци, постигнахме общо мнение. Защото това са хората, които движат икономическия живот на страната. И те също като нас са крайно притеснени от тревожната ситуация. Защото е ясно, че ако е рано за възраждане, то поне
връщането към  нормалното  ще започне именно от индустриалците.


Работните места ги създава бизнесът, а не политиците. Ние сме бедни не по някакви суперсложни причини, а защото не произвеждаме.

- А чия беше инициативата за срещата на Клуба на учените и индустриалците с ръководството на партия ГЕРБ?

- Инициативата бе наша и се радвам, че ГЕРБ прие. Но по-голямото ми удовлетворение е от това, че Бойко Борисов и неговите хора са истински разтревожени за състоянието на страната. Честно да ви кажа, аз очаквах срещата да приключи за 30-40 минути, като имах предвид натовареността на политиците с преговорите за съставяне на кабинет. А тя продължи над 2 часа и половина.

- А видяхте ли ново отношение към хората на науката на фона на крилатата реплика на бившия финансов министър Симеон Дянков за феодалните старци?

- Това е нещо, което бе осъдено от обществото и предлагам да не се връщаме към него. Важното е, че ГЕРБ тръгва напред с ново отношение към науката.

- Как политиците се отнесоха към вашия документ "Национални цели за устойчиво развитие"?

- Ние започнахме да работим по документа още преди година, когато напрежението в страната почна да расте неудържимо. Спомняте си каква бе обстановката не само около сградата на БАН, но и в страната. Омразата непрекъснато растеше. Основният въпрос, който зададохме, бе:  Дайте да видим  какви искаме да бъдем след 25-30 години. 
Защото досега винаги сме си поставяли много по-къси рамки на целите. Първата и особено тежка част засягаше нарушения духовен живот в България.

- На първо място вие поставяте духовността?

- Именно - нарушената българска духовност. Без нея няма как да се гради общество. Разглеждаме това, че имаме сериозни проблеми с възпитанието, след това с образованието, а двете заедно са основа на културата.
След това идва демографският проблем. Като общество продължаваме да си затваряме очите пред него, без да съзнаваме, че така вървим към прескачане на граници, от които може би няма да има връщане назад. Страшно е!

- Къде са тези граници, кога ще настъпи необратимото им преминаване?

- Когато нарасне броят на маргиналните членове обществото, на тези, които не работят за обществото, то ще се разпадне.

- Не говорите само за етнически малцинства, нали?

- Не, разбира се. Аз говоря за хора, които не възпитават децата си и не ги карат да учат. Независимо дали са цигани или българи. Категорични сме, че държавата не  бива да дава  социални помощи на хора, чиито  деца достигат  пълнолетие, без
дори да са се  научили да четат 
и пишат. Е, как тогава ще придобият професия, с която хем да си изкарват честно хляба, хем да допринасят за развитието на обществото!
Страшно е, че в някои райони на страната основното образование е занемарено и се говори за 40% неграмотни хора.

Другият проблем е качеството на образованието, което рязко трябва да се подобри.

- Как обаче ще накарате партиите да спазват основните принципи на вашия документ за устойчиво развитие?

- Като го вкараме в парламента и постигнем максимално обединение около неговите идеи. Гласува ли се - оттук нататък всеки, който управлява държавата, да знае каква да е посоката.



Източник: 24 часа





Коментари

горе