Мирослав Василев беше обявен за най-добър тъпанджия на България



Мирослав Василев от оркестъра на Професионален фолклорен ансамбъл “Искра” във Велико Търново беше обявен за най-добър тъпанджия на България. Музикантът спечели голямата награда в Първия национален фолклорен събор – надсвирване за тъпанджии, който се е провел в ямболското село Кабиле. Освен почетен диплом, той е получил и чисто нов тъпан, изработен специално за победителя от известния лютиер Веселин Христов от Плевен.
Надсвирването се финансира изцяло от Министерството на културата е първият и единствен конкурс у нас за тъпанджии, който ще се провежда на пет години. Форумът носи името на местния музикант Ангел Кръстев, който дълги години е свирил на този инструмент в ансамбъл “Тунджа”. В конкурсната програма са участвали 26 тъпанджии, а по регламент е трябвало да представят три композиции с продължителност да 15 минути. Световноизвестният майстор на ударните инструменти Стоян Янкулов – Стунджи е оглавил авторитетното жури, а заедно с него изпълненията са оценявали най-известните майстори на тъпана у нас – солистът на Ансамбъл “Тракия” Асен Мусов, Тодор Маслинков и Митко Попов.
Мирослав е бил първият записал се участник в конкурса, затова е излязъл на сцената пръв. Той изпълнил три пиеси съвместно с оркестъра на “Искра” с дирегент Маестро Лъчезар Йорданов. Специално за надсвирването те са подготвили пиесите “Музикални размисли” на Милчо Василев и, Младежки ритъм” на Цветан Цветков, а специален поздрав към публиката са отправили с популярната мелодия “Чичовци” на Георги Андреев.
Мирослав свири откакто се помни, а това е първата награда, която печели като музикант. За първи път излиза на сцена заедно с ДЮФА “Гусларче” в Горна Оряховица, когато е едва 8-годишен. Той свири в оркестъра на ансамбъла до 18-ата си година, а след това става оркестрант в “Сидер войвода”. От 2000 г. досега се изявява с оркестъра на ПФА “Искра” при едноименното читалище в старата столица. Паралелно с това следва “Музикална педагогика” във Великотърновския университет.
Музикантът изказа специална благодарност на секретаря на читалището Нели Стойчева и на диригента на оркестъра за възможността да се представи в този конкурс. Заедно с оркестрантите е пътувала и доц. Мариана Булева, която е водещ преподавател на Мирослав във ВТУ. Благодарение на нея той е научил за надсвирването. Двамата подготвят съвместно изследване за историята на тъпана, каквото досега у нас не е правено.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе