Ябълки за укрепване на организма



Плодовете са полезните „лекарства“ за човешкия организъм, така че колкото повече си ги похапвате в суров вид си гарантирате здраве. 

Популярността на повечето плодове, като лечебни храни се дължи на биологичната им стойност, която е много висока. Те съдържат въглехидрати, като повечето са от групата на простите. Богатото съдържание на минерали и витамини в плодовете спомага за цветущото здраве на всеки.

Независимо на каква възраст сте, консумацията на плода е „задължителна“. Хората в напреднала възраст не бива да пропускат и ден, без да са изяли поне една ябълка, защото веществата в нея спомагат за успешното регулиране на количеството на холестерина в кръвта. 

Според учени от Франция, които са направили щателни изследвания, тези ползи на ябълката се дължат на пектина, който съдържат. Той се „свързва“ с холестерола в стомаха и го изхвърля от организма.

Ябълковият пектин има силата да поеме натрупалите се в организма вредни токсини и да ги „изведе“ навън.

Почти всеки е чувал, че ябълките са нискокалорични и това е безспорен факт. Диетата с ябълки ще ви помогне при борбата със сърдечно-съдовите заболявания и цироза на черния дроб. Народната медицина препоръчва консумацията на 700 грама ябълки смесени с 300 грама извара, ако по тялото има отоци вследствие на сърдечни заболявания.

Страдащите от анемия също трябва да консумират ябълки, защото в тях се съдържа завидно количество желязо и фолиева киселина. В миналото хората са се лекували, като в голяма ябълка са забивали 15 пирона и след 24 часа са я изяждали. Така те са я „обогатявали“ още повече с желязо.

Ябълките са много полезни за сърцето, защото в тях има съдържание на флавоноиди и фенолови киселини. Те предпазват от високо кръвно налягане, а така намаляват риска от инфаркт.

Консумирането на ябълки ви гарантира добро храносмилане, защото богатото съдържание на баластните вещества, в по-голямата си част са водоразтворими. Те образуват желатиноподобни масла и действат на червата благоприятно, като правят съдържанието меко, а така то преминава по-лесно.

Калият, който се съдържа в ябълките поддържа нормалната сърдечна дейност. Спомага за извличането на излишната вода и намалява максимално отоците при сърдечна и бъбречна недостатъчност. Ябълките са подходящи за лечение на гасрит, язви и бъбречни заболявания. Те предпазват организма от образуването на камъни и пясък в бъбреците.

Външно също може да се прилага лечение с ябълки. Нарязана на ситно, ябълката се налага върху изгаряния на кожата. Тя има противовъзпалително действие и стимулира бързото зарастване на рани.

Ако холестерола в кръвта ви е висок изяждайте по 4 плода на ден, за да го намалите. За понижаването му спомага пектина, който се съдържа в ябълките.

Ябълките предпазват от рак. Флавоноидите, пектина и витамин С, от които ябълките изобилстват, предотвратяват възникването на злокачествени клетки.

Специалистите препоръчват да се консумират ябълки около час преди или след хранене. Ако нямате пресни плодове е добре всеки ден да изпивате по 250 милилитра сок от ябълки, за да си подарите цветущо здраве за цял живот, пише още  bilka.info.



Източник: kulinaria





Коментари

горе