Сиренето е от "моите козички" на фермерския пазар



Събота. 11.00 часа. Пазарът "Римската стена" в София. Тълпи от хора се редят на километрични опашки и чакат да си купят стока директно от производителя. Чакат учудващо търпеливо. Кипят жизнерадостни разговори за произхода на предлаганите продукти, метода на производство и съхранение, чуват се реплики като: "А-а-а, сиренето ли? Сиренето е от моите козички, на десетина дена, прясно. Ако го прибереш в хладилника, една седмица ще издържи, нищо му няма". Всичко това се случва на първия официален фермерски пазар в България, където буквално се чудиш къде да спреш вниманието си. Местните фермери предлагат различни видове мед, хляб с квас, сметаново масло, козе кисело мляко, сирене и кашкавал, суджук от истинско телешко месо, плодове и зеленчуци, домашни лютеници и пюре от розови домати, прекрасни сезонни ябълки, малинови вина и ликьори и още, и още... Пазарът започва всяка събота в 11 и приключва в 15 часа, но към края вече почти нищо не е останало по импровизираните сергии. Ето и няколко вкусни и лесни идеи, в случай че го посетите.

Баница на тиган с лапад и чесън
Приблизителна цена: 11.50 лв.
Продукти: 1 връзка лапад, 1 връзка пресен чесън, 600 г козе сирене, 1 връзка пресен лук, 2 сварени картофа, 4 кори за баница (точени и дърпани), 2 яйца, смлян кориандър, 50 г масло, 20 мл олио, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Лападът се изчиства от дръжките, попарва се, отцежда се в гевгир и се нарязва. Чесънът се накълцва на ситно и се добавя към натрошеното сирене заедно с лапада. Подправя се с кориандър и черен пипер на вкус. Пресният лук се нарязва, задушава се кратко в олиото, докато леко позавехне, и се добавя заедно с леко разбитите яйца и настърганите картофи към сместа, от която се оформят 4 кюфтета. Всяко кюфте се опакова в една кора за баница, запичат се на тиган от двете страни и се преместват в тавичка. Намазват се от двете страни с разтопено масло и се пекат 10 минути във фурна на 200˚С.

Качамак със спанак
Приблизителна цена: 6.00 лв.
Продукти: 1 и 1/3 ч. ч. царевичен грис за качамак, 1 л пилешки бульон, 100 г масло, стрък мащерка, 2 с. л. зехтин, 200 г спанак, 2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки, 1 с. л. сушени домати, ситно нарязани, 200 г козе сирене.
Начин на приготвяне: Бульонът се слага да заври с мащерката и маслото. Грисът се сипва на струя, като се разбърква непрекъснато. Вари се 2-3 минути, докато се сгъсти като крем, и се сипва да изстине в тавичка. За да се отдели по-лесно, може тавичката да се застеле с прозрачно фолио или хартия за печене. Чесънът се слага в загретия зехтин и се бърка 1-2 минути. Добавят се спанакът и доматите и се разбъркват няколко секунди, докато завехне спанакът. Охладеният качамак се нарязва на порции. Върху всяко парче се слага по резен козе сирене и се запича във фурна, загрята на 220°С, докато сиренето се зачерви и се стопи. Поднася се с лъжица от спанака.

Свински пържоли с маслини
Приблизителна цена: 11.00 лв.
Продукти: 800 г свинско контрафиле, 100 г овче сирене, 4 печени, обелени и почистени от семките червени чушки, 200 г черни маслини, 1/2 връзка магданоз, 1 ч.л. риган, скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се почиства от ципите и се нарязва на осем пържоли, които се овкусяват със сол и пипер. Всяка от тях се запържва за кратко в тиган със сгорещения зехтин. Сиренето се натрошава и се разбърква с наситнените маслини, нарязаните на дребно чушки, смачканата скилидка чесън, ригана и наситнения магданоз. Пържолите се поставят в широка тава и върху всяка се слага от плънката. Месото се пече десетина минути в сгорещена до 200 градуса фурна.

Крем супа от броколи
Приблизителна цена: 5.50 лв.
Продукти: 1 средна глава броколи, накъсана на розички, 50 мл бяло вино, 1 глава лук, нарязан на полумесеци, 2 с.л.масло, 2 с. л. брашно, 2 ч.ч.горещо прясно мляко, черен пипер на вкус, 4 филийки франзела, 1 с. л.зехтин, 1 скилидка чесън, 4 резена козе сирене.
Начин на приготвяне: В тенджера се изсипват 2 ч.ч. вода, вермутът и 1 ч.л. сол. Добавят се броколите и лукът. След 5 минути се отстранява от котлона. Супата се пасира. Маслото се разтопява и в него се запържва за минута брашното. Налива се горещото мляко и се разбърква енергично, докато сместа стане хомогенна. Смесват се пюрето от броколи и млечната смес. Филийките франзела се намазват със зехтина и се запичат, докато порозовеят. Още горещи се натриват с разрязаната скилидка чесън. Супата се поднася гореща, гарнирана с препечено чесново хлебче и резен козе сирене.



Източник: Новинар





Коментари

горе